Crimeea a fost o mâncare caldă, Transnistria - o gustărică pentru Rusia (Jurnal de Chișinău)
-
28 Martie 2014 11:25
REVISTA PRESEI DIN 28 MARTIE
Jurnal de Chișinău încearcă să afle câți militari ruși se află pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit unui expert ucrainean, la începutul lui martie, în regiunea transnistreană se aflau 1600 de militari ruși, dintre care 800 sunt militari cu destinație specială ai GRU și care au venit, potrivit expertului, prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău.
Crimeea a fost o mâncare caldă, pe când Transnistria va fi doar o gustărică pentru Rusia, comentează Jurnal de Chișinău. Din acest motiv, orice întârziere a procesului de integrare europeană, în cazul unei țări ca Republica Moldova, este nu numai costisitoare geopolitic, dar și penibilă sub aspect moral. Publicația observă că moldovenii se lase seduși ușor de povești și „minunata lume nouă”, pe care o contemplăm zilnic la televiziunea rusă.
Chișinăul va trebui să facă o alegere, scrie George Damian în Timpul, referindu-se la situația tot mai tensionată din regiune. Rusia a dat semnalul limpede că nu mai este interesată de existența unei zone gri. Nu este de ajuns să îți declari neutralitatea. Faptul că Ucraina era neutră din punct de vedere militar nu i-a folosit la nimic în ultimele săptămâni, observă autorul.
RM a renunțat la propriul ei act de naștere, susține Constantin Tănase în Timpul. Noi am abdicat de la principiile Declarației de Independență; moldovenii care mai rămân pe aceste principii sunt în minoritate și sunt numiți „radicali”, „extremiști”, „naționaliști” etc. De ani lungi de zile (de la 27 august 1991!) spațiul public moldovenesc este dominat de politicieni, analiști politici, ziariști care sunt ostili spiritului Declarației de Independență. Toate politicile statale sunt impregnate de acest spirit. Ce țară care ține cu adevărat la independența sa își permite așa ceva? Potrivit autorului, la această întrebare trebuie să medităm foarte serios dacă vrem să înțelegem ce se întâmplă cu noi. Avem de a face cu un război, sponsorizat (moral, ideologic și financiar) de Rusia, împotriva Declarațiilor de suveranitate și independență ale RM în scopul revenirii ei în spațiul (geo)politic rusesc și RESTAURAȚIA fostului imperiu (rus) sovietic.
Gazprom se pregătește de un nou război, scrie Ion Preașcă în Adevărul. Gazprom examinează opțiunile de alternativă pentru livrările de gaze spre Europa, ocolind Ucraina, în eventualitatea apariției unor probleme, a anunțat Andrei Kruglov, vicepreședintele gigantului rus. Potrivit experților, mesajul este unul îngrijorător și seamănă leit cu cele din decembrie 2008, când administrația Gazprom testa în direct la TV cum va avea loc sistarea livrărilor de gaze în Ucraina. O eventuală sistare a livrărilor de gaze prin Ucraina ar putea afecta grav Republica Moldova, în condițiile în care țara noastră nu deține stocuri de metan și depinde în proporție de 100% de importurile din Rusia.
Adevărul public un interviu cu Mitropolitul Basarabiei, în care ÎPS Petru comentează apariția unor structuri religioase în Republica Moldova, pe care le consideră schismatice și necanonice.