Crimă cibernetică internațională, deconspirată de britanici cu suportul CNA

  • 04 Noiembrie 2016 12:44
Crimă cibernetică internațională, deconspirată de britanici cu suportul CNA

Paisprezece persoane, cu vârste cuprinse între 23 și 52 de ani, au fost reținute la Londra urmare a unei operațiuni internaționale de amploare, desfășurată sub egida Agenției Naționale de Criminalitate a Regatului Unit al Marii Britanii (ANC), cu suportul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție.

Este vorba despre un grup criminal organizat, căruia i se incriminează spălarea a peste 11 milioane de lire sterline, provenite din crime cibernetice.

Potrivit anchetatorilor britanici, mijloacele financiare ar fi fost delapidate prin intermediul unor viruși de tip Dridex și Dyrecare, care ținteau utilizatorii serviciilor de online banking și care infectau calculatoarele acestora prin trimiterea mesajelor e-mail virusate. Astfel, hackerii obțineau acces și ulterior gestionau conturile bancare ale victimelor, delapidând sume considerabile. Se presupune că acești viruși au fost creați de experți cibernetici din țări ale Europei de Est.

Investigațiile preliminare au stabilit că bănuiții ar fi spălat profituri din activități criminale prin intermediul mai multor conturi bancare, care ar fi fost create în baza unor acte de identitate false, precum și prin recrutarea și controlarea de către grupul criminal internațional organizat al persoanelor interpuse. Ajunși în conturi bancare, banii ar fi fost stratificați în sume mai mici și direcționați spre instituții financiare din Regatul Unit al Marii Britanii și Europa de Est.

Zilele acestea, 160 de ofițeri englezi din cadrul Agenției Naționale de Criminalitate a Marii Britanii, dar și reprezentanți ai instituțiilor de drept din regiune,  au fost implicați în circa 13 percheziții. Au fost confiscate mai multe dispozitive electronice – calculatoare și telefoane mobile, precum și acte de indentitate false. Autoritățile engleze au remarcat că, crimele cibernetice sunt o amenințare internațională, motiv pentru care s-a acționat în comun cu omologii din regiune, inclusiv din Republica Moldova și România.

Potrivit lui Mike Hulett, șeful grupului de investigație din cadrul ANC, criminalitatea cibernetică reprezintă o amenințare tot mai mare pentru Marea Britanie, dar și pe plan internațional, iar ANC este determinată să o combată la toate nivelele. “Virușii utilizați în acest caz afectează grav activitatea agenților economici, și e un atac dur în adresa intreprinderilor mici și mijlocii. Cei care creează și utilizează acești viruși mizează mult pe personae interpuse, iar mijloacele finaciare obtinute din acest tip de infractiuni, fiind ulterior legalizate, permit finanțarea activitații criminale în continuare”, a declarat Hulett.

În opinia sa, deconspirarea acestei rețele va curma activitatea altor grupuri criminale organizate, iar operațiunea de amploare a fost posibilă datorită sprijinului acordat ANC de către instituțiile de drept și bancare din alte țări, inclusiv din Republica Moldova.

În scopul prevenirii acestor tipuri de fraudă în Republica Moldova, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor atenționează clienții instituțiilor financiare care gestionează conturile bancare în regim on-line să aplice măsuri de prudență la gestionarea conturilor și corespondența prin email.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău