Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul

  • 20 Ianuarie 2020 10:17
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc luni, 20 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Ziua de 20 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi, informează MOLDPRES.

Potrivit cărților bisericești, Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Sfântul Ioan a fost fiul rabinului Zaharia și al cuvioasei Elizaveta, iar nașterea sa a fost vestită de îngeri.

A crescut în deșert, pregătindu-se de marea slujire prin post și rugăciune. A trăit acolo până la vârsta de treizeci de ani, când Dumnezeu l-a chemat să predice poporului evreu.

Trimis să anunțe vestea cea bună a venirii lui Hristos, Ioan își împlinește misiunea botezându-l pe Iisus în apele Iordanului. Ioan Botezătorul a avut o moarte de mucenic, i-a fost tăiat capul din ordinul regelui Irod Antipa.

În ziua marelui praznic închinat Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la sate și la orașe, de secole, se păstrează unele tradiții. La biserică se sfințesc bucate și vin alb, după care sunt aduse acasă sau sunt împărțite săracilor, în primul rând persoanelor, care poartă numele de Ioan.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău