Președinta CEC, la ședința CC care examinează rezultatele alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Maiei Sandu: „În pofida încălcărilor, rezultatul nu poate fi răsturnat”

  • 28 Noiembrie 16:19
Președinta CEC, la ședința CC care examinează rezultatele alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Maiei Sandu: „În pofida încălcărilor, rezultatul nu poate fi răsturnat”

Rep. Moldova s-a confruntat cu o situație fără precedent de fraudă și corupere electorală, a declarat președinta CEC Angela Caraman, care a prezentat raportul Comisiei Electorale Centrale la ședința Curții Constituționale, care examinează astăzi rezultatele alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Maiei Sandu. În discursul său, Eduard Digore, reprezentantul Maiei Sandu s-a referit la investigațiile Ziarului de Gardă care au reușit să developeze modul în care Federația Rusă s-a implicat în fraudarea alegerilor și a referendumului pro-european. Socialiștii, care nu recunosc rezultatul alegerilor, au organizat un protest în fața Curții Constituționale, transmite Radio Chișinău.

Președinta CEC Angela Caraman a denunțat mai multe fraude în cadrul procesului electoral, precum transportarea organizată a alegătorilor la secții din Turcia, Belarus sau Federația Rusă, inclusiv cu avionul, cumpărarea de voturi, implicarea cultelor religioase în procesul electoral etc., dar a cerut validarea alegerilor, deoarece fraudele enunțate nu au influențat opțiunea alegătorilor, care a fost în favoarea candidatului declarat ales.

„Onorată Curte, cred că asistăm la o situație ieșită din comun atunci când vorbim despre manifestarea coruperii alegătorilor în aceste alegeri. Așa cum am menționat, atât ca forme, cât și ca modalități, nu ne-am mai întâlnit cu asemenea manifestări. S-ar putea să venim cu anumite propuneri privind limitarea activității partidelor politice în astfel de manifestări, discutate și aprobate de către Comisia Electorală Centrală și înaintate Legislativului, evident. În pofida acestor încălcări, rezultatul nu poate fi răsturnat”, a declarat președinta CEC, Angela Caraman.

La alegerile din 3 noiembrie Maia Sandu a obținut majoritatea voturilor, 55,4% din sufragii, față de 44,5% acumulate de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor.

Alegerile din 2024 vor intra în istorie ca un atac frontal din partea Federației Ruse asupra procesului democratic din R. Moldova și a dreptului la autodeterminare a declarat reprezentantul Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore, în discursul său. El a mulțumit cetățenilor pentru mobilizarea lor în apărarea proceselor democratice, dar și jurnaliștilor Ziarului de Gardă, care au developat cum au fost corupți alegătorii.

„Cu siguranță, cetățenii au demonstrat o lecție de maturitate și emancipare politică. O altă categorie care trebuie menționată în fața Curții Constituționale se referă la jurnaliști. Cea de-a patra putere în stat a avut un rol crucial prin implicarea lor. De fapt, am reușit să demascăm și să dezvăluim schemele prin care are loc un proces de corupere electorală și de influențare a proceselor democratice. Două investigații jurnalistice efectuate de Ziarul de Gardă, realizate de Măriuța Nistor și Natalia Zaharescu, au reușit să penetreze acest sistem de corupere electorală. Aceste investigații au fost făcute publice și au fost vizionate de toți cetățenii”, a spus Eduard Digore.

Socialiștii, care nu recunosc rezultatul alegerilor, au organizat un protest în fața Curții Constituționale și au cerut invalidarea scrutinului. La protest, însă, nu a participat candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo. Nici reprezentantul acestuia nu s-a prezentat la ședința Curții Constituționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău