Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

  • 22 Aprilie 2019 02:28
Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

Săptămâna aceasta, ultima în ajunul sărbătorii divine a Învierii Mântuitorului, poartă pentru creștinii ortodocși o semnificație aparte, fiind numită Săptămâna Patimilor. Fiecare zi din această Săptămâna amintește despre patimile Mântuitorului și despre chemarea fiecărui om către Mântuirea sufletului prin această jertfă.

În fiecare dimineață până vineri, în biserici se oficiază servicii divine numite denii. Prin Slujba din Lunea Mare, Biserica ne îndeamnă să ne aducem aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. Conform scriitorilor bisericești, evenimentul anunță vânzarea lui Hristos de către Iuda. Tot în această zi se vorbește despre smochinul neroditor, blestemat de Iisus să se usuce, moment ce vrea să atenționeze că și omul va fi judecat după roadele sale.

La slujbele oficiate în alte zile pe parcursul acestei Săptămânii este amintită pilda celor zece fecioare, ungerea cu mir a picioarelor în ajunul Răstignirii, Vinderea de către Iuda pentru 30 de arginți, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani, prinderea, Patimile și Răstignirea Mântuitorului. Esența acestei Săptămâni, fiind destul de profundă și transcendentă, este totodată și foarte apropiată de inima omului și constă în șansa de stabilire a unei relații profunde de prietenie între om și Dumnezeu, consideră consilierul cultural al Episcopiei Basarabiei de Sud, preotul Vadim Beresteanu.

”Problema ultimei săptămâni este foarte vastă și foarte concentrată și scapă experienței abordărilor lumești, pentru că este un mesaj transcendent. Anticipează moartea și învierea Domnului. Și se referă tocmai la noțiunea de prietenie. Probabil Hristos anticipează trădarea ucenicilor și încearcă să-i motiveze și să le descopere noțiunea de prietenie, ce ar fi însemnând o prietenie adevărată – prin învierea lui Lazăr, prin încurajarea prietenilor să vină la El – nu oricine se poate numi prieten!”, afirmă preotul Vadim Beresteanu.

În Săptămâna Mare se postește aspru. Unii creștini practicanți în zilele de luni, marți și miercuri, mănâncă o singură dată pe zi, seara, pâine și apă. Joia Mare, când este pomenită Cina cea de Taină, este dezlegare la untdelemn, iar Vineri și sâmbătă se ține de asemenea post aspru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău