Creșterea puterii de piață a unui număr mic de companii ar putea slăbi investițiile și descuraja inovația, susține FMI

  • 04 Aprilie 2019 10:19
Creșterea puterii de piață a unui număr mic de companii ar putea slăbi investițiile și descuraja inovația, susține FMI

Creșterea puterii de piață a unui număr mic de companii din țările bogate ar putea să afecteze investițiile și pe muncitori, a apreciat miercuri Fondul Monetar Internațional, într-un context în care rolul crescut al unor giganți din domeniul tehnologiei precum Google a dat naștere la dezbateri cu privire la reglementarea industriei tehnologiei, transmite Reuters, potrivit Agerprs.

Deși studiul publicat miercuri de FMI, parte din viitorul său World Economic Outlook (WEO), nu a menționat nicio companie în mod expres, în ultimele două decenii a avut loc un fenomen de concentrare a puterii de piață în rândul unui număr mic de companii productive și inovative precum Google, Amazon, Apple și Facebook.

"O nouă creștere a puterii de piață a acestor firme care sunt deja puternice ar putea slăbi investițiile, descuraja inovația și ar face și mai dificil pentru politica monetară să stabilizeze economia", susține FMI.

Studiul FMI vine la câteva săptămâni după ce senatorul american Elizabeth Warren și-a anunțat intenția de a diviza Amazon.com Inc, Facebook Inc și Google. Warren a propus un act legislativ care ar cere companiilor din tehnologie care oferă piețe online să se abțină să concureze pe propriile lor platforme și a promis să numească reglementatori care să inverseze achiziții precum preluarea WhatsApp și Instagram de către Facebook.

FMI susține că "în ultimele două decenii, o creștere moderată dar amplă a puterii de piață s-a observat în economiile avansate, susținută în principal de număr mic de firme". Fondul recunoaște că până acum impactul acestui trend a fost unul pozitiv dar mai degrabă modest, însă "ar putea deveni din ce în ce mai negativ dacă puterea de piață a firmelor mari va continua să crească în viitor".

FMI nu a recomandat o spargere a marilor companii dar a susținut eliminarea barierelor pentru intrarea potențialilor rivali, modificarea politicilor în domeniul concurenței și reducerea obstacolelor pentru a permite recuperarea decalajului tehnologic de către firmele care au rămas în urmă.

FMI urmează să dea publicității în data de 9 aprilie noile sale estimări privind evoluția economiei mondiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:6,2 m/s
Wed
19
Thu
21
Fri
22
Sat
20
Sun
20

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău