Crește numărul creștinilor ortodocși din Germania în paralel cu scăderea numărului de catolici și protestanți. Românii, pe primul loc între credincioșii ortodocși

  • 29 Iulie 10:47
Crește numărul creștinilor ortodocși din Germania în paralel cu scăderea numărului de catolici și protestanți. Românii, pe primul loc între credincioșii ortodocși

De la an la an, enoriașii catolici și protestanți se împuținează în Germania. Cele două biserici majoritare sunt în criză. Dar numărul creștinilor ortodocși crește. Pe primul loc au ajuns românii, arată o analiză Deutsche Welle.

„Mă definesc drept hamburghez. Dar din punct de vedere religios aparțin Bisericii Ortodoxe Sârbe”. Radoslav Tisma trăiește la Hamburg de 34 de ani. S-a stabilit în Germania, venind din fosta Iugoslavie. Biserica de care aparține, cea Ortodoxă Sârbă în Germania, a târnosit de curând la Hamburg biserica cu hramul Sfântul Arhanghel Mihail. Patriarhul Serbiei, Porfirie Peric, a venit special în Germania pentru acest eveniment, scrie sursa citată.

Biserica din Hamburg este un exemplu care atestă prezența crescândă a credinței creștin ortodoxe în Germania. Biserica din Hamburg a fost cumpărată de comunitatea sârbă locală în anul 2001. Tisma a fost, în timpul lucrărilor de reamenajare, care au debutat deîndată, pentru mult timp președintele comunității. „De atunci vin la noi tot mai mulți oameni, care și-au găsit aici patria spirituală”, a declarat pentru DW bărbatul în vârstă de 59 de ani.

Tisma subliniază că pe lângă familiile din Serbia care s-au stabilit la Hamburg în ultimii ani, din comunitate fac parte credincioși integrați de multă vreme în societatea germană. Ingineri, medici, oameni de afaceri. În ultimii ani, membri ai comunității au devenit și tineri care au aparținut altor confesiuni, dar care au trecut la ortodoxie. Tisma este de multă vreme cetățean german. De profesie este inginer constructor de aeronave.

Altfel decât la catolici și protestanți
Întărirea comunității ortodoxe sârbe din Hamburg nu este un caz izolat. În umbra crizei în care se află bisericile Catolică și Protestantă din Germania, cea Ortodoxă crește substanțial.

Biserica Romano Catolică a pierdut în anul 2023 mai mult de 591.000 de enoriași. Ei fie au întors spatele Bisericii, fie au decedat. La sfârșitul anului, mai avea 20,3 milioane de enoriași. În cazul Bisericii Evanghelice a fost la fel. Numărul enoriașilor a scăzut anul trecut cu 560.000, din aceleași motive, astfel că a rămas un total de 18,5 milioane de credincioși. Aceasta înseamnă că aproximativ 47,5 milioane de germani nu mai fac parte din cele două „biserici mari” din țară. După reunificarea Germaniei, în 1991, mai bine de 70 la sută din germani erau fie enoriași catolici, fie enoriași protestanți.

Mass media vorbesc despre scăderea numărului de enoriași și reprezentanți ai celor două Biserici, încearcă să explice în spațiul public cauzele acestui fenomen. Dar foarte rar, se vorbește de faptul că de ani buni, numărul creștinilor ortodocși crește puternic în Germania. Spre deosebire de catolici și protestanți, unde numărul enoriașilor este exact cunoscut din motive legale, în cazul ortodocșilor nu există decât estimări.

Creștini ortodocși trăiesc în număr mic în Germania de secole. Dar în urma sosirii în țară a forței de muncă din Grecia, Iugoslavia și din alte țări, numărul lor a crescut puternic, începând din anii 1960.

Cu un deceniu în urmă, conform estimărilor Conferinței Episcopilor Ortodocși în Germania (OBKD), organism înființat în anul 2010, numărul lor era de cel mult 1,5 milioane de credincioși. La sfârșitul lui 2021, se estima că numărul a ajuns la trei milioane.

Acum, dintr-o statistică a Bisericii Evanghelice în Germania (EKD), rezultă că în Germania trăiesc între timp mai bine de 3,8 milioane de creștini ortodocși. Episcopul Vicar, Emanuel Sfiatkos, care păstorește comunitatea ortodoxă greacă din Berlin, vorbește chiar de „minimum patru milioane de creștini ortodocși în Germania – femei, bărbați, copii”. Aceștia nu aparțin uneia din bisericile ortodoxe, subliniază ierarhul, ci „Bisericii Ortodoxe”.

„Un potențial pentru Germania”
„Crezul ortodox este un potențial uriaș în această țară. Acest număr de credincioși nu poate fi dat pur și simplu la o parte. Și nu se poate vorbi despre ei ca despre o minoritate. Noi nu mai suntem o Biserică minoritară, a imigranților. Noi suntem aici”, a declarat episcopul Sfiatkos. În Germania există între timp mai bine de 600 de comunități ortodoxe de limbi diferite.

De unde această creștere?
Cu câteva decenii în urmă, cei mai mulți creștin ortodocși din Germania erau greci și ruși. Astăzi, potrivit OBKD, ortodocșii români sunt cei mai numeroși. Numărul lor a crescut la 900.000. Iar numărul creștinilor ortodocși ruși și greci, sârbi și bulgari se situează între 400.000 și 500.000 fiecare. Faptul se datorează libertății de mișcare în interiorul UE și nevoilor pieției muncii din Germania.

Dar cifrele ar putea fi și mai mari. În landul Renania de Nord-Westfalia, Biserica Ortodoxă Sârbă a solicitat recunoașterea în calitate de corporație de drept public. Aceasta i-ar aduce avantaje la colectarea donațiilor și în relațiile cu instituțiile publice. În cerere se vorbește de cel puțin 750.000 de enoriași la nivelul întregii Germanii.

De la începutul războiului rus de agresiune în Ucraina, în februarie 2022, și de acolo au sosit în Germania zeci de mii de creștini ortodocși. Dar numărul lor nu este exact cunoscut. Un preot cu funcție de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene în Germania s-a ferit să facă o estimare.

Tensiuni cu creștinii ortodocși ruși
Politica Rusiei, sprijinită de ortodoxia rusă și de Patriarhul Kiril de la Moscova, are reverberații și în Germania. Deja din 2018 cei trei episcopi ortodocși ruși s-au retras din cadrul OBDK. Ierarhii au reacționat astfel la demersurile Patriarhiei Ecumenice de la Konstantinopole, de a înființa o Biserică Ortodoxă Autocefală în Ucraina, independentă de Moscova.

Cu toate acestea, dialogul nu a fost sistat complet. De exemplu, la Adunarea Generală a Consiliului Bisericesc Mondial, care a avut loc în septembrie 2022 la Karlsruhe, a participat și o delegație de ierarhi ortodocși ruși.

Și Biserica Ortodoxă Siriană a Antiochiei are mult mai mulți enoriași în Germania, în urma sosirii în țară a refugiaților de război. Conform propriilor estimări, ea numără între timp în Germania în jur de 100.000 de credincioși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău