Crearea blocului politic „Victoria” nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse (Revista presei)

  • 24 Aprilie 09:09
Crearea blocului politic „Victoria” nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse (Revista presei)

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-o analiză pentru DW. Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a fost făcut de procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, care atenționează că manifestația de la Moscova, organizată în weekend de grupul criminal Șor, la care au participat mai mulți politicieni moldoveni, atentează la securitatea Republicii Moldova. Blocul „Победа” („Victorie”) creat de Șor duminică la Moscova urmează exact logica agendei rusești demascate în martie de șeful SIS: să unească opoziția împotriva guvernării pro-europene și să schimbe orientarea pro-europeană a Republicii Moldova, observă autorul, amintind în acest context declarațiile  guvernatoarei autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, care le-a cerut recent deputaților fostului partid „Șor” să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE de dragul „poporului multinațional al Moldovei”, iar fugarul Ilan Șor a pledat pentru federalizarea Republicii Moldova. Autorul scrie și cum sunt folosiți oameni amărâți pe post de curieri de numerar pentru destabilizare. La Moscova, la crearea blocului „Победа” („Victorie”) s-au dus nu doar politicienii afiliați grupării criminale Șor, dar și câteva avioane cu susținători (oameni vizibil amărâți). Poliția, procurorii și conducerea Serviciului Vamal au anunțat marți că în timpul perchezițiilor au fost ridicați bani în sumă de peste 20 de milioane de lei, relateză Radio Chișinău.

Ziarul Național reține avertismentul ISW: Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova. Ce se ascunde în spatele blocului „Pobeda”. O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii Europene, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Ilan Șor, un oligarh fugar sancționat de SUA, a anunțat crearea blocului electoral prorus, „Pobeda” (Victoria) care intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din R. Moldova din 20 octombrie. „Blocul electoral Pobeda va permite probabil Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic unificat în R. Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești proruse, așa cum a făcut recent. Este probabil ca blocul electoral să creeze impresia unui sprijin larg răspândit în Republica Moldova pentru politicile proruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie conducătorul major al influenței Kremlinului în politica moldovenească, deși trăiește în exil în Israel. Majoritatea partidelor care alcătuiesc noul bloc electoral Pobeda sunt deja afiliate în mare măsură la Șor și nu au o influență extinsă în sfera politică a Republicii Moldova”, se mai arată în raportul ISW.

 „Blocul Pobeda este cartea destabilizării jucată de Kremlin în Republica Moldova”, titrează și portalul Anticorupție.md, cu referire la experții ISW. Crearea blocului electoral Victoria la Moscova face parte din eforturile Kremlinului de a destabiliza societatea moldovenească, de a ataca guvernul democratic al Moldovei și de a împiedica aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, atenționează experții Institutului pentru Studiul Răzbiului (ISW) care urmăresc constant situația din regiune. Autoritățile moldovenești au confiscat peste un milion de dolari de la politicienii moldoveni din opoziție legați de Kremlin pe aeroportul din Chișinău în noaptea de 22 spre 23 aprilie, iar politicienii din opoziție intenționau probabil să folosească mituirea protestatarilor și a alegătorilor. Experții consideră că banii erau predestinați organizării unor acțiuni de destabilizare în Republica Moldova și finanțării partidelor politice conduse de afiliați ai lui Ilan Șor.

Marionetele lui Șor și-au arătat fața pe o scenă din Moscova. Cine sunt oamenii din Blocul „Victorie”, care dorește „prietenie, colaborare, parteneriat cu Federația Rusă”, scrie Ziarul de Gardă. Deputata fostului partid „Șor”, Marina Tauber, șefii Autonomiei Găgăuze – bașcana Evghenia Guțul și președintele legislativului, Dmitri Constantinov, dar și liderii mai multor formațiuni afiliate fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, s-au reunit la Moscova pentru a crea un nou bloc politic. Ziarul de Gardă a radiografiat „oamenii lui Șor” și vă prezintă profilul celor care au urcat pe o scenă din Moscova, într-un gest fără precedent în politica din R. Moldova – pentru a anunța crearea Blocului Politic „Victorie”. Pe scenă, alături de Ilan Șor, au urcat deputații Vasile Bolea și Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, dar și câțiva președinți de partide noi create, despre care ZdG a scris anterior că erau afiliați lui Șor. Unii dintre ei negau că ar avea legături cu Ilan Șor.

„Federația Rusă l-a activat la maximum pe agentul său Ilan Șor”. Analiștii politici de la Chișinău susțin că prin crearea la Moscova a blocului „Victoria” a fost dat startul unei campanii de destabilizare a țării, prima acțiune a căreia va fi văzută pe 9 mai. Evenimentul nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse, iar Ilan Șor se află totalmente în custodia serviciilor de la Moscova, spun experții în Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău