COVID-19 va suferi mutații chiar și după apariția unui vaccin. Biolog: Va deveni tot mai contagios în următorii ani

  • 26 Septembrie 2020 13:32
COVID-19 va suferi mutații chiar și după apariția unui vaccin. Biolog: Va deveni tot mai contagios în următorii ani

Noul tip de coronavirus devine din ce în ce mai contagios. Este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani, care mai arată că modul în care virusul acționează este într-o continuă schimbare și își va modifica structura chiar și după apariția unui vaccin. Biologul Răzvan Popescu-Mirceni a spus la Digi24 că tendința virusului în următorii câțiva ani va fi să își atenueze efectele de natură letală, dar să își crească nivelul de contagiozitate.

Potivit sursei citate, încă de când a debutat pandemia de coronavirus, oamenii de știință au căutat să afle cum arată structura acestui virus, ca să poată găsi mai repede un tratament. În cazul acestui studiu făcut în America au fost analizate 5.000 de secvențe genetice ale virusului și s-a constatat că el nu a devenit mai letal, ci doar mai contagios. Pe măsură ce se transmite de la o persoană la alta își modifică și structura.

Virusologii spun că măsurile de protecție cum este de exemplu distanțarea socială reprezintă o barieră în calea virusului. Însă dacă virusul se va transmite tot mai ușor, va învăța cum să treacă peste aceste bariere.

De aceea, mai specifică experții, noul tip de coronavirus va suferi mutații chiar și după ce va apărea un vaccin, ceea ce înseamnă că acesta va trebui modificat, astfel încât să fie eficient.

Răzvan Popescu-Mirceni: Vaccinul va fi valabil o perioadă de timp, dar trebuie actualizat

Tendința virusului va fi în următorii câțiva ani să își atenueze efectele de natură letală, dar să își crească nivelul de contagiozitate, a declarat la Digi24 biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

"Orice infecție virală care se replică de un număr mai mare va suferi mutații. Mutațiile sunt un lucru firesc, apar extrem de multe, dar multe nu sunt viabile, nu trec mai departe.

Sunt selectate acele versiuni genetice care au șansa să se reproducă. Este selecția naturală care funcționează și la nivelul structurilor virale. Cu cât vor avea o viralitate mai mare, o agresivitate mai mare, cu atât vor avea o șansă mai mică de a se replica.

Aceste măsuri de precauție, de izolare sunt binevenite, dar ele nu pot rezolva complet situația, pentru că noi, ca societate am devenit mult mai mobili, ne adunăm în conglomerate din ce în ce mai mari.

Vaccinul va fi valabil o perioadă de timp, dar trebuie actualizat în funcție de fiecare sezon", a explicat la Digi24 biologul Răzvan Popescu Mirceni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău