Cotidianul | Renato Usatîi: Igor Dodon într-adevăr utiliza pseudonimul „Kremlinovici” în unul dintre telefoanele pe care le deținea (Revista presei)
-
21 Octombrie 2020 11:18
Revista presei - 21 octombrie 2020.
Președintele Igor Dodon într-adevăr utiliza pseudonimul „Kremlinovici” în unul dintre telefoanele pe care le deținea, susține Renato Usatîi, primar de Bălți și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, scrie Cotidianul. Usatîi a făcut aceste declarații la ProTV, în contextul apariției unor investigații jurnalistice care vorbesc despre rapoartele lui Dodon cu Moscova, utilizând pseudonimul „Kremlinovici”. O investigație RISE Moldova, în colaborare cu Centrul „Досье”, a scos la lumină conexiuni strânse dintre Igor Dodon, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, cu securitatea de la Moscova. Potrivit jurnaliștilor RISE, în procesul de documentare a investigației, au descoperit că în inima Chișinăului, la doar câteva sute de metri de Președinție, se află biroul unui grup de consultanți politici veniți de la Moscova. Pe la acest birou trec, periodic, deputați ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, dar și fostul asistent al prim-ministrului Ion Chicu. Unii politicieni de la Chișinău colaborează de ani buni cu astfel de consultanți ruși, iar Igor Dodon își coordonează până și discursurile de la forumurile internaționale cu autoritățile de la Kremlin, mai scrie sursa. În comunicarea cu aceștia, Dodon utiliza un telefon Blackberry pe care figura cu pseudonimul „Kremlinovici”, notează Cotidianul.
Investigația Centrului „Dossier” (Досье) și RISE Moldova cu privire la implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova relevă că în cadrul administrației prezidențiale de la Kremlin activează o „secție moldovenească”, subordonată generalului FSB Vladimir Cernov, care pregătește pentru conducerea Federației Ruse note informative despre politicienii de la Chișinău, reprezentanți ai societății civile și ONG. Toate aceste „note informative” sunt elaborate în urma informațiilor primite de la agenții structurilor secrete ruse de la Chișinău. Deschide.MD au încercat să afle cine sunt persoanele din „rețeaua de agenți” a FSB-ului în R.Moldova. În una din scrisori din anul 2014, semnată de colaboratorul „secției moldovenești”, Vasili Kașirin, se menționează un oarecare „Igor” care cunoaște foarte bine situația pe eșichierul politic de stânga. Deschide.md scrie că ar fi vorba despre Igor Tuleanțev, ex-liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova. Astfel, acesta ar fi persoană care la indicația generalului FSB Vladimir Cernov, pe parcursul anilor 2012–2014, a constituit un șir de organizații și portaluri pentru a promova vectorul euroasiatic în RM. Reieșind din materialul publicat, Valeriu Ostalep ar fi la legătură cu Igor Maslov, conducătorul „secției moldovenești”. Deschide.md notează că Ostalep s-a evidențiat ca o persoană implicată activ în acțiuni de susținere a curentului „moldovenist – statalist”. Ulterior, Valeriu Ostalep ar fi reușit să se plaseze în administrația președintelui I. Dodon, în calitate de expert pe probleme de securitate și chiar s-a autopropus ca potențial candidat la șefia Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Totuși, se pare că, în urma unui raport al Ambasadei SUA la Chișinău, ar fi fost deconspirate unele legături ale lui Ostalep cu serviciile speciale din Rusia – Serviciul de Cercetare Externă (SVR). Acesta ar fi fost antrenat în mai multe activități de natură hibridă de compromitere a cursului european al R.Moldova, dar și ca agent de influență contra NATO și a Legii non-discrimării, scrie Deschide.md
Moscova CONTRAATACĂ – titrează Ziarul Național. Narîșkin ACUZĂ Statele Unite ale Americii că ar pregăti o „REVOLUȚIE COLORATĂ” în cazul victoriei lui Igor Dodon la prezidențiale. Ziarul menționează că declarațiile șefului unuia dintre serviciile de inteligență rusești vin după investigațiile RISE Moldova și a Centrului „Dossier” care au demonstrat că actuala guvernare de la Chișinău își coordonează toți pașii cu FSB-ul rusesc.