Cotidianul | Punctele forte ale candidaților: Dodon a defilat în Găgăuzia și Transnistria, Sandu a fost preferată în diaspora și Chișinău, iar Usatîi a învins la Bălți (Revista presei)

  • 02 Noiembrie 2020 09:48
Cotidianul | Punctele forte ale candidaților: Dodon a defilat în Găgăuzia și Transnistria, Sandu a fost preferată în diaspora și Chișinău, iar Usatîi a învins la Bălți (Revista presei)

Revista presei - 2 noiembrie.

Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale – titrează Agora.md.

Maia Sandu iese învingătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale. Se va duela cu Igor Dodon în turul II, informează și Anticorupție.md.

Chișinăul a votat pentru Maia Sandu. Lidera PAS l-a învins pe Igor Dodon cu o diferență de 11% - titrează și Adevărul. În Capitală, lidera PAS a obținut 45,2% din voturi, iar actualul președinte doar 34,2%.

Cotidianul scrie despre „punctele forte ale candidaților: Dodon a defilat în Găgăuzia și Transnistria, Sandu a fost preferată în diaspora și Chișinău, iar Usatîi a învins la Bălți. Maia Sandu și-a obținut aproape jumătate din numărul total de voturi  în diaspora (70%) și Chișinău (peste 45%). Ea a mai avut scoruri mari la Ialoveni (peste 55%) și Strășeni (peste 48%). Igor Dodon a defilat în Găgăuzia (aproape 85%), Taraclia (77%) și Transnistria (peste 74%). Peste 50% a mai obținut în Briceni, Ocnița și Dondușeni. Iar Renato Usatîi, cel care s-a clasat pe poziția a treia, a câștigat detașat Bălțiul, cu peste 50%. El s-a mai impus la Fălești (peste 43%), Sângerei (aproape 32%), și Drochia (aproape 34%). Într-un raion, la Orhei, s-a impus și Violeta Ivanov, care s-a clasat pe poziția a 4-a la general. Ea a obținut la Orhei peste 46% din sufragii.

”Diaspora și-a spus clar cuvântul: Cetățenii RM din străinătate, cu record istoric de prezență la vot, i-au dat lui Dodon 3%” – titrează Jurnal.md. Cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare au votat masiv pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale. Pe locul II în diasporă a ajuns Renato Usatâi, în timp ce președintele în exercițiu Igor Dodon a luat doar 3 la sută în secțiile deschise în străinătate.

Ziarul de Gardă informează că mai mulți cetățeni ai R. Moldova din Germania NU au putut vota. La secția de votare deschisă în incinta Consulatului R. Moldova din Frankfurt, mai mulți cetățeni ai R. Moldova nu au putut vota. Timpul de votare a fost prelungit cu doar o oră. „CEC-ul le-a închis programa” – titrează publicația.

La Căușeni, alegătorii din Transnistria au întrebat membrii secției de votare unde își pot ridica banii – scrie Jurnal.md. Observatorii au înregistrat nouă cazuri de oferire și de tentative de oferire a recompenselor materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a-i determina să-și dea votul în favoarea unui anumit candidat. Un caz ieșit din comun s-a produs la secția de votare din Căușeni unde s-a prezentat un grup de alegători din regiunea transnistreana și i-au întrebat pe membrii secției de votare unde pot lua banii pentru exprimarea votului. După ce membrii Biroului le-au explicat că pentru vot nu se dau bani, o parte din cetățeni au plecat fără a-și mai exercita votul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău