Cotidianul: Problema școlilor de limbă română din regiunea transnistreană - poveste veche, ne-am obișnuit cu ea și nu-i mai dăm atenție (...) (Revista presei)

  • 09 Septembrie 09:17
Cotidianul: Problema școlilor de limbă română din regiunea transnistreană - poveste veche, ne-am obișnuit cu ea și nu-i mai dăm atenție (...) (Revista presei)

Într-un editorial din Cotidianul, Vitalie Ciobanu revine la problema școlilor din regiunea transnistreană, care au început și acest an școlar sub supravegherea milițienilor transnistreni. „E o poveste veche – ne-am obișnuit cu ea, nu-i mai dăm atenție, iar anii trec și la fiecare 1 septembrie copiii și profesorii moldoveni din școlile de pe malul stâng al Nistrului sunt supuși acelorași intimidări, aceluiași tratament înjositor din partea regimului separatist de la Tiraspol, care-și mai schimbă din când în când ștabii – adică „gurile” vorbitoare –, nu și năravul. Cum neschimbate rămân și interesele patronilor lor de la Moscova în partea asta de lume.

Auzim de ani de zile despre tot felul de negocieri butaforice în format „5 plus 2”, de „pași mici” (…pe Lună, probabil), de „măsuri de încredere” între malurile Nistrului, de plăcuțe auto transnistrene admise în circuit internațional, de diplome de studii ale Tiraspolului recunoscute de Republica Moldova.

Auzim de „modele de reglementare a diferendului transnistrean”, de inițiative de „reintegrare” a regiunii în Republica Moldova – Dodon are mereu zvâcniri pe tema asta, vorbește când despre „federalizare”, când despre „autonomie foarte puternică” – dar n-am auzit niciodată despre acțiuni energice ale guvernului de la Chișinău în apărarea elevilor și profesorilor de la școlile noastre din raioanele de pe malul stâng al Nistrului. Din păcate, cinismul politicienilor în această zonă este copleșitor. Câți bani s-au smuls din afacerile ilegale și criminale cu Transnistria, bani storși și în contul suferinței și umilinței concetățenilor noștri, care își afirmă identitatea românească și își declară loialitatea față de Republica Moldova!” – comentează publicistul.

Ultimii pași ai președintelui Dodon pe plan extern, pe direcția Est-Vest, evidențiază tentativa acestuia de a împacheta politica externă “echilibrată” la un loc cu problematica transnistreană, observă politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția de presă IPN.

În timpul vizitei de la Bruxelles, Igor Dodon a articulat tezele vechiului “pachet comprehensiv pentru Moldova”, invocat la Conferința de Securitate de la München din februarie 2019, care se bazează pe “promovarea unei politici externe echilibrate” și “consolidarea principiului de neutralitate”. Nefiind împărtășite de prim-ministrul Maia Sandu și Ministerul de Externe și neconsultate cu societatea civilă din R.Moldova, aceste aspirații de politică externă sunt nelegitime “din fașă”, subliniază autorul.

Cu toate acestea, președintele Dodon planifică să discute “pachetul comprehensiv pentru Moldova” cu UE, SUA și Rusia și împreună cu acestea “să elaboreze un plan de acțiuni pentru implementarea acestuia. Expertul atenționează că politica externă și statutul de neutralitate reprezintă o emanație a suveranității populare și nu pot fi fixate din exterior, dacă țara este subiect recunoscut al dreptului internațional. Alt defect de logică al acestui “pachet”, descris de politolog, constă în faptul că orice intervenție a SUA, UE sau Rusiei în materie de politică internă vor echivala cu o imixtiune în afacerile interne ale R.Moldova.

Vladimir Putin este încântat de situaţia din Republica Moldova, titrează Timpul.  Preşedintele rus a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu Igor Dodon, că speră că stabilizarea situaţiei politice de la Chişinău va permite o mai bună cooperare între ţara sa şi Republica Moldova, potrivit agenţiei de presă TASS. La discuţii au participat vicepremierul rus Dmitri Kozak şi vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Vasile Şova.

„Dodon se întoarce „învingător” de la Moscova: „În anul curent, prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus”, titrează Ziarul Național.

Aceeași publicație reține că „În Europa, preţurile gazelor naturale se îndreaptă către noi scăderi după ce au atins cel mai mic nivel dintr-un deceniu, în condiţiile în care furnizorii nu dau semne că şi-ar restrânge livrările abundente.

Ziarul de Gardă publică pe pagina sa electronică un reportaj VIDEO de la congresul PDM: „Fără detectoare de metale și fără gram de rușine pe fețe” – titrează publicația. Sâmbătă, 7 septembrie 2019, a avut loc Congresul IX extraordinar al Partidului Democrat din Moldova. În discursul său de la tribună, deputatul Alexandru Jizdan, ales în funcția de secretar general al partidului, a remarcat că este pentru prima dată în ultimii ani când la intrarea în sală nu a fost instalat un detector de metale și când nu a văzut „niciun gram de rușine” pe fețele participanților la congres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
18 °C
cer senin
Umiditate:59 %
Vint:5,1 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
9 °C
Sun
6 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău