Cotidianul | „Până vom reuși să ne măsurăm șansele ieșirii din menghinea statului captiv, după schimbarea puterii la Chișinău, ar trebui să ne aducem aminte de unde a pornit Răul” ( Revista presei)

  • 05 Iulie 2019 09:30
Cotidianul | „Până vom reuși să ne măsurăm șansele ieșirii din menghinea statului captiv, după schimbarea puterii la Chișinău, ar trebui să ne aducem aminte de unde a pornit Răul” ( Revista presei)

Revista presei - 5 iulie 2019

Raportul Kroll 2/  77 de companii din Grupul Șor au primit împrumuturi de 2,9 miliarde de dolari, titrează Ziarul de Gardă. Raportul prezintă schemele prin care au fost oferite creditele neperformante, dar și cum au circulat ulterior aceste fonduri. Experții de la Kroll i-au atribuit lui Ilan Șor în total 77 de companii, care acționau concertat, printre care Avia Invest SRL, CA Classica Air SRL (anterior Nobil Air SRL), Caravita Co SRL, CA Klassika Asigurări SA, DFM Prim SRL etc. Potrivit Kroll, persoanele fizice și societățile afiliate grupului Șor, și-au majorat participația la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, pentru a facilita frauda și, prin urmare, au ajuns să controleze băncile și le-au determinat să sporească volumul împrumuturilor acordate. În interviurile pe care le-au avut experții de la Kroll cu angajații de la BEM, s-a constatat că o bună parte a materialelor relevante, legate de împrumuturile oferite Grupului Șor, au fost distruse în condiții suspecte de un incendiu la sfârșitul lunii noiembrie 2014. În raport se precizează că în perioada 1 ianuarie 2012 – 26 noiembrie 2014, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank au oferit împrumuturi în mărime de 2,9 miliarde de dolari companiilor din Grupul Șor”, scrie Ziarul de Gardă.

Raportul arată că jumătate din fracțiunea Partidului ȘOR din actuala componență a Parlamentului figurează în raportul Kroll 2, observă Jurnal de Chișinău. Este vorba despre Ilan Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova. În raport apare și numele deputatului independent, ales pe una dintre circumscripțiile din regiunea transnistreană, Viorel Melnic. De asemenea, în raport apare și o firmă care ar aparține soțului Zinaidei Greceanîi. Este vorba despre firma „Alsvit-Print”, înregistrată în Cipru, care a beneficiat de mai multe credite în valoare de zeci de milioane de dolari de la BEM. În raport apare și numele notarului Olga Bondarciuc, care l-ar fi servit pe ex-liderul PDM,  Vlad Plahotniuc”.

Nici un ban din miliardul furat nu a fost recuperat, subliniază Jurnal de Chișinău, amintind că în ianuarie 2016, prim-ministrul Pavel Filip a promis că va face „tot posibilul” ca să recupereze o parte din banii furați prin jaful secolului și că va instala un panou electronic pentru toată lumea, care să numere sumele recuperate”.

Petru Bogatu scrie într-un editorial pe Deschide.md că „Guvernul are mâinile legate și spațiul lui de manevră este extrem de restrâns, făcând referire la coaliția cu blocului ACUM cu PRSM, care susținut de ruși. „Actualului cabinet de miniștri  i se va permite să se răfuiască din plin cu Plahotniuc – inamicul comun al lui Vladimir Putin, Andrei Năstase și Maia Sandu. Oligarhul va fi urmărit penal, i se va sechestra și confisca averea, probabil, iar oamenii săi vor fi eliminații din instituțiile publice. Blocul ACUM nu va putea, însă, să aducă vreo atingere lui Dodon, Partidului Socialiștilor și, în general vorbind, intereselor ruse în Republica Moldova. Orice încercare de a încălca tabu-urile impuse de Kremlin va fi aspru sancționată, scrie autorul. În opinia lui Petru Bogatu, singurul scop al rușilor pentru moment e să se debaraseze efectiv de moștenirea lui Plahotniuc cu mâinile blocului ACUM pentru a întări astfel forța politică și financiară a clanului Dodon-Greceanîi”.

„Până vom reuși să ne măsurăm șansele ieșirii din menghinea statului captiv, după schimbarea puterii la Chișinău, ar trebui să ne aducem aminte de unde a pornit Răul și să ne întrebăm: de ce am ajuns să fim un popor atât de lax, dispus mai degrabă să suporte nedreptatea și chiar să colaboreze cu ea, decât să i se împotrivească, scrie Vitalie Ciobanu, într-un editorial pe Cotidianul.md, referindu-se la drama deportărilor din Basarabia. Acesta e rolul intelectualului, al artistului: să dezvăluie cauzele tragediei, să încerce să înțeleagă, să formuleze avertismente. Autorul apreciază în acest context filmul „Siberia din oase” a Leontinei Vatamanu. Nu e vorba doar de șocuri și dureri ale deportaților basarabeni, este și o sumă de virtuți, curajul, empatia, compasiunea, solidaritatea, sacrificiul, rezistența… Pentru că deportații – bărbații și femeile – au fost elita Basarabiei, au fost oameni cu valori morale temeinice, nedislocabile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău