COTIDIANUL/EXPERȚI | Ultima oară când a fost luată o pauză cu FMI a fost „înfăptuit” jafului miliardului din sistemul financiar-bancar (Revista presei)

  • 27 Noiembrie 2019 09:23
COTIDIANUL/EXPERȚI | Ultima oară când a fost luată o pauză cu FMI a fost „înfăptuit” jafului miliardului din sistemul financiar-bancar (Revista presei)

Revista presei - 27 noiembrie.

Dosarul interceptărilor a ajuns subiect de dispută politică – titrează Europa Liberă. Președintele comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Moțpan, susține că a ajuns ținta unor atacuri dure și denigratoare la adresa sa după dezvăluirile pe care le-a făcut recent. Săptămâna trecută Moțpan a readus în discuție chestiunea filării unor jurnaliști, activiști ai societății civile și politicieni de către Ministerul de Interne în perioada guvernării Partidului Democrat. El a publicat o listă cu zeci de persoane care ar fi fost filate. Deputatul democrat Alexandru Jizdan, care a condus până în vară MAI, a negat participarea ofițerilor de poliție la filarea persoanelor.

Pauza în colaborarea dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) despre care vorbește premierul Ion Chicu că ar putea interveni în martie 2020, după ce va expira actualul acord, arată că negocierile noului Guvern nu merg bine și ulterior va fi nevoit să stopeze cooperarea, scrie Cotidianul. Experții cu care a discutat publicația atenționează că ultima oară când a fost luată o pauză cu FMI a fost „înfăptuit” jafului miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar.

Într-un editorial din aceeași publicație, jurnalistul Alex Cozer scrie că „dacă Maia Sandu este hotărâtă să ducă lupta mai departe, atunci ar fi cazul să se apuce rapid de strategii. De data asta mult mai bine gândite decât cele aplicate în perioada cât s-a aflat la guvernare. Iar un prim pas ar fi să anticipeze și să evite situația din 2016, cu mai mulți candidați la start, sondaje și cedări pe ultima sută de metri. Moldova cu Igor Dodon la butoane are nevoie de o opoziție foarte puternică. Mai puternică decât cea de pe vremea lui Plahotniuc, scrie autorul. Pentru că spre deosebire de Plahotniuc, Igor Dodon are un mare avantaj. El dispune și de un rating politic foarte bun, aflat constant la minimum 45%, la care Plahotniuc nu ar fi putut nici măcar visa vreodată, atenționează Cotidianul.

DUPLICITATE // Președintele Dodon îi vorbește „cu satisfacție” lui Vasnețov despre „consolidarea parteneriatului moldo-rus”, în timp ce lui Hogan îi spune despre „politica externă echilibrată” a R. Moldova – titrează Ziarul National. Publicația observă că vizitele ambasadorilor rus și american, Oleg Vasnețov și Dereck J. Hogan, s-au întețit la Președinție, după schimbarea guvernării în R. Moldova și instalarea unui nou Cabinet de miniștri. Cei doi diplomați străini s-au întâlnit, separat, cu președintele Igor Dodon, iar mesajele șefului statului sunt diferite pentru ruși și americani. Astfel, în timp ce lui Oleg Vasnețov îi vorbește „cu satisfacție” despre „consolidarea relațiilor comercial-economice și culturale”, despre crearea unui „fundament sigur” al relațiilor interstatale, Ambasadorului american îi repetă ostentativ despre faptul că „R. Moldova promovează o politică externă echilibrată”, notează Ziarul Național.

Adevărul informează că prima vizită în străinătate a lui Ion Ceban în calitate de primar de Chișinău va fi la Moscova, așa cum a făcut și Igor Dodon, după ce a câștigat alegerile prezidențiale, și cum a făcut și noul premier Ion Chicu, la scurt timp de la învestirea în funcție. Vizita lui Ion Ceban la Moscova va avea loc joi, 28 noiembrie, la invitația primarului Serghei Sobeanin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău