Cotidianul | „Dodon vrea privatizarea Metalferos pentru a ascunde furturile anterioare. E implicat nașul său” (Revista presei )

  • 28 Ianuarie 2020 09:40
Cotidianul | „Dodon vrea privatizarea Metalferos pentru a ascunde furturile anterioare. E implicat nașul său” (Revista presei )

Revista presei din 28 ianuarie 2020

Ziarul de Gardă scrie într-un comentariu despre banii, ascunzișurile financiare ale președintelui Igor Dodon. Potrivit publicației, acesta ar fi principala problemă a lui Dodon. „El nu a reușit niciodată să explice de unde a luat banii pentru casa mare de la Buiucani, pentru alte bunuri, pentru călătoriile nenumărate. Cu atât mai mult nu a putut explica cum poți să cheltui atât de mult, când „câștigi” atât de puțin. Publicația atrage atenția că odată cu problema vacanțelor, în această iarnă a reapărut și problema finanțării PSRM. La Procuratură zac de ani de zile mai multe dosare, pe diverse entități, privind diverse acte de spălare de bani sau incoerențe financiare. Unul dintre ele ar fi pe cauza finanțării din surse obscure a PSRM. De ce acest posibil dosar, pornit de ceva timp, nu a ajuns prea departe? – o întrebare la care ar trebui să răspundă procuratura, scrie Ziarul de Gardă.

Într-un editorial din Ziarul Național, întitulat „Falimentul politicii „echilibrate” a lui Lukașenko și lecția de învățat pentru imitatorul său Dodon” Nicolae Negru atenționează că „o dependență mai mare de Rusia este primejdioasă, îi trezește Moscovei instinctele expansioniste și îi oferă pârghii de influență. Pornind Republica Moldova pe calea politicii „echilibrate” între „Lisabona și Vladivostok”, dispus să renunțe la programul FMI și să împrumute bani de la Moscova, care acordă doar împrumuturi politice, să construiască aeroporturi pe bani rusești, Dodon merge în mod evident pe urmele lui Lukașenko, este un jalnic imitator al „tătucului” belarus. Și finalul va fi același, comentează autorul.  „Lisabonei” nu-i pasă de noi, spre deosebire de „Vladivostok”, care are un plan și acesta, ca și în cazul Belarusului, Georgiei, Ucrainei, nu prevede consolidarea independenței și suveranității Republicii Moldova”, avertizează autorul.

Kozak revine la Kremlin, cu gândul la Moldova, titrează Europa Liberă, care analizează mutarea acestuia de la guvern în administrația președintelui Rusiei. Kozak a devenit adjunct al șefului administrației prezidențiale, responsabil pentru relația cu CSI. Publicația amintește de importanța acestuia în relația cu Moldova și regiunea transnistreană și se întreabă în ce măsură va influența această schimbare asupra Republicii Moldova? Mai ales acum, când președintele Igor Dodon caută să obțină sprijin pentru a câștiga un al doilea mandat? Prioritatea imediată a lui Dmitri Kozak în legătură cu R. Moldova va fi, cel mai probabil, să-l ajute pe Igor Dodon să câștige un nou mandat prezidențial, potrivit unor observatori. „Atât Dodon, cât și Partidul Socialiștilor sunt cea mai mare investiție pe care Rusia a făcut-o în Republica Moldova în ultimii zece ani”, subliniază expertul Victor Chirilă.

Cotidianul reține o declarație a politicianului Renato Usatîi, în contextul anunțului de privatizare a întreprinderii Meltalferos. „Dodon vrea privatizarea Metalferos pentru a ascunde furturile anterioare. E implicat nașul său” – titrează publicația. Primarul de Bălți Renato Usatîi susține că dacă ar activa conform legislației, Metalferos ar începe să producă un profit de zeci de milioane de dolari anual, „iar în această situație ar apărea întrebări la activitatea din ultimii ani a companiei, când în funcția de director financiar s-a aflat nașul lui Igor Dodon”, a comentat acesta. „Tot ce s-a furat de la Metalferos sub Plahotniuc, acum cineva va câștiga legal. Astfel vor scăpa de răspundere penală toți cei care s-au ocupat cu delapidarea companiei”, a mai spus Usatîi. Președintele Igor Dodon a anunțat luni că Metalferos urmează să fie privatizată, iar la câteva minute premierul Ion Chicu a confirmat acest lucru. Metalferos a fost în centrul unor scandaluri în ultimii ani, care ar fi fost principala sursă de finanțare a Partidului Democrat.

Iar Mișcarea UNIREA acuză că Igor Dodon vrea să dea Metalferos pe mâna Rusiei. Monopolul Metalferos în piața metalelor din Republica Moldova a fost una dintre cele mai răsunătoare și permanente teme pe agenda publică din ultimii 15 ani, fiind de departe cel mai tenebros domeniu al economiei moldovenești, cu „reflexe” permanente de evaziune fiscală și spălare de bani. „Metalferos a fost și rămâne a fi o sursă „inepuizabilă” pentru finanțarea unor partide politice din arcul guvernamental, în special Partidul Democrat, prin Vladimir Plahotniuc, care a impus în ultimii ani directorii Metalferos, dar și Partidul Socialiștilor, prin Igor Dodon, al cărui naș de cununie Serghei Catană, de 13 ani este director financiar al acestei companii de stat”, susțin reprezentanții Mișcării, citați de Cotidianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău