Cotidianul: De ziua lor profesională pedagogii organizează un flashmob la Guvern - „Profesor, nu cerșetor!” (Revista presei)
-
05 Octombrie 2018 09:50
Cotidianul amintește că astăzi expiră ultimatumul dat de pedagogi autorităților referitor la solicitarea lor de majorare a salariilor. ”De ziua lor profesională, pedagogii vor organiza un flashmob la Guvern”, anunță publicația. Acțiunea va începe la ora 15:00 și va avea sloganul „Profesor, nu cerșetor”.
„În timp ce unii sărbătoresc Ziua Pedagogului la concerte, noi vineri o să cerem salarii decente”, scriu reprezentanții grupului „Pedagogi solidari” pe pagina de Facebook a evenimentului. La 5 septembrie, pedagogii au depus o petiție semnată de peste 6000 de persoane prin care au solicitat majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și a cadrelor non-didactice cu 100%, amintește Cotidianul.
Și tot în domeniul educației, agenția IPN o citează pe Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, care a declarat că sunt necesare modificări la Codul Educației, inclusiv pentru a soluționa problema lipsei celor peste două mii de cadre din sistem. Monica Babuc a mai menționat că anul curent instituțiile superioare cu profil pedagogic au fost absolvite de peste 800 de tineri. Dintre aceștia, circa 600 au participat la repartizarea în câmpul muncii, iar din 600 doar 123 își anunțaseră prezența la muncă în luna august.
Jurnal de Chișinău publică un articol despre un scandal de la Teatrul Republican ”Luceafărul”. Fostul director, Boris Focșa, ”după ce a scris cerere de demisie, pe 28 septembrie curent, pleacă de la teatru, dar nu cu mâinile goale. El își ia costumele de teatru, cusute din bani publici, pentru 14 spectacole, motivând că le dăruiește unui liceu, spun actorii. Numai pentru spectacoul „Adam și Eva” au fost cusute 270 de costume”, precizează Jurnal de Chișinău, care nu oferă, însă, poziția fostului ministru al Culturii în această problemă.
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, analistul Victor Ciobanu comentează situația politică actuală din Republica Moldova.
„Parlamentul nu e organul legislativ suprem al statului, Guvernul nu e organ executiv, deputații nu sunt reprezentanții poporului, instituțiile nu sunt instituții și tot așa. Toate sunt doar instrumente de promovare/rezolvare a intereselor clanului. Suntem un stat mafiot în care nu mai există politică. Mai exact – suntem teritoriu cu licență de exploatare. Există doar afaceri ale băieților șmecheri”, afirmă analistul Victor Ciobanu, făcât referire la furtul miliardului din sistemul bancar, privatizarea Air Moldova și amnistia fiscală.
„Marea știință este să poți să menții R. Moldova pe un anumit curs pro-european”, titrează Europa Liberă, care publică un interviu cu directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning de la București, Iulian Chifu.
În opinia sa, răcirea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană ar avantaja în acest moment majoritatea forțelor politice locale.
”Avantajează PSRM-ul, evident, pentru că poate veni foarte lesne cu mesajul său pro-rus și avantajează și Rusia, pentru că vede o îndepărtare a Republicii Moldova și o posibilitate ca să joace jocuri aici, în spatele Ucrainei; avantajează în egală măsură actuala guvernare, care, prin evitarea punerii de acord cu angajamentele și cu valorile și principiile europene, își dezleagă mâinile pe perioada electorală pentru a juca pe un spațiu mult mai larg, inclusiv cel pro-Moldova, adică naționalist, moldovenist de unde poate culege voturi cu certitudine ale comuniștilor și într-o oarecare măsură și ale socialiștilor, zic eu; avantajează și opoziția pro-europeană, pentru că, iată, printr-un asemenea joc demonstrează că binomul se validează”, a remarcat analistul Iulian Chifu.