Cotidianul: De ce să rechemi ambasadorul din România dacă, în mandatul acestuia, România a devenit partenerul economic numărul unu al R.Moldova (Revista presei)

  • 14 Februarie 2020 09:22
Cotidianul: De ce să rechemi ambasadorul din România dacă, în mandatul acestuia, România a devenit partenerul economic numărul unu al R.Moldova (Revista presei)

Ziarul de Gardă amintește că „acum 10 ani, pe Prut, cădeau gardurile de sârmă ghimpată de pe trupul României… De pe umerii Prutului a fost dată jos povara a peste 360 de kilometri (trei mii de tone) de sârmă ghimpată. Hotarul, însă, a rămas în continuare pe Prut. Sârma ghimpată nu a dispărut din viața și din destinul nostru. Ea, pur și simplu, a fost transferată, schimbată cu locul: o parte – în muzee, în colecții personale, la fier vechi (cineva a făcut și bani din asta). Cea mai mare parte, însă, din această sârmă ghimpată a „ajuns” în Parlament, la Președinție, Guvern și peste tot, în instituțiile statului, acolo unde s-a considerat necesar să nu se uite că Prutul, cu sau fără sârmă, este hotar, comentează Petru Grozavu, într-un editorial din Ziarul de Gardă.

Igor Dodon, președintele - de jos până sus e numai sârmă ghimpată. Chicu - la fel. E un al doilea Sangheli. Parlamentul – și  Greceanâi și la majoritatea parlamentară, așa cum este, neoficializată, dar cu aceeași încărcătură de sârmă ghimpată în ea: dacă ar putea, ar reîntinde de mâine de-a lungul Prutului nu unul, ci două rânduri de sârmă ghimpată, nu 360, ci 720 de kilometri, nu trei mii de tone, dar dublu față de ce a fost, chiar dacă fiecare al patrulea dintre ei poartă în buzunare pașapoarte românești. Și dacă mințile guvernanților sunt pline de sârmă ghimpată, ce poate fi în mintea celor care îi votează, se întâlnesc cu ei, „mănâncă plăcinte și beau vin”? – se întreabă autorul.

Vlad Țurcanu scrie într-un editorial pentru portalul Podul.ro despre rechemarea ambasadorului Republicii Moldova la București Mihai Gribincea. „Motive ar fi mai multe, dar în primul rând pentru că acesta nu-și ascunde obârșia și vederile românești, spre deosebire de mulți colegi de-ai săi „pragmatici”. În plus, el a contribuit în mod real la consolidarea relațiilor moldo-române, subliniază Vlad Țurcanu. Dodon a întrevăzut în retragerea lui Gribincea la „centrală” câteva posibilități de a se manifesta în raport cu autoritățile române, care l-au ignorat constant de la preluarea de către el a mandatului de președinte, în 2016.

Mai mult – în ultimele săptămâni oficialii români i-au transmis aproape cu text deschis că nu poate fi partenerul lor de dialog, din cauza profilului său de politician prorus, antieuropean și antiromân. Lucru cu care orgoliosul președinte de republică nu se poate împăca, mai ales într-un an electoral în care este decis să obțină un alt mandat și crede că are nevoie în acest sens de recunoaștere internațională. Drept pentru care încearcă să se impună în fața decidenților politici români ca factor indispensabil, de neocolit”, scrie Vlad Țurcanu.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu reține, într-un editorial pentru Cotidianul, mesajul lui Igor Dodon la adresa ambasadorilor noștri: „Nu sunteți la odihnă în afara țării. Aștept rezultate!”. Gestul lui Igor Dodon trădează frustrare, comentează autorul.  Acesta își încheie mandatul, dar continuă să fie ținut la distanță de prietenii externi ai Moldovei. Dodon nu a fost invitat niciodată în vizită oficială la vecini – la București și Kiev, amintește autorul. Dar de ce să rechemi ambasadorul, de exemplu, din România dacă, în mandatul acestuia, România a devenit partenerul economic Nr.1 al Republicii Moldova?”.

Comentatorul Petru Bogatu analizează acțiunile opoziției, într-un editorial pe Deschide.md.Problema  întregii opoziții de dreapta, de la un capăt la altul, e că nu face ceea ce trebuie, în opinia autorului. Și partidele parlamentare, și cele extraparlamentare parcă să află într-un cantonament fără sfârșit. Se antrenează, elaborează strategii de joc, fac declarații răsunătoare pentru a-și copleși adversarii politici. Și atât. Lipsesc acțiunile și evenimentele politice. Deocamdată jocul opoziției îl fac alții.

Valul de critici la adresa Guvernului și președintelui Dodon în legătură cu declarațiile scandaloase ale  ministrului de Externe este produs în aceste zile nu de opoziție, ci de părinții fondatori ai statului Republica Moldova, de veteranii războiului de la Nistru, de elita intelectuală și de mass-media. Liderii opoziției ori nu au avut nicio reacție, ori au intervenit tardiv. Cu toate că situația economică se înrăutățește, iar Dodon a demarat un proces grabnic de re-sovietizare a Republicii Moldova, PAS și PPDA dau senzația că urmăresc jocul puterii de pe tușă, mai aruncând din joi în paști niște replici acide. Unde a dispărut elanul anti-oligarhic de odinioară? Dar patosul pentru eliberarea statului capturat? – se mai întreabă autorul. Și asta în condițiile în care Guvernul Chicu se clatină. Atâta doar că nu are cine să-l dea jos”, conchide autorul.

Ziarul Național publică declarațiile liderului Mișcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu, care susține că Ilan Șor, care s-ar afla în Israel, își vinde toate activele din R. Moldova. „Iurcu, Alexandru Vâlcu, mai puțin cunoscut publicului larg, și Vladimir Andronache sunt cei care se ocupă de procurarea cu bani mici a activelor lui Șor, în favoarea familiei Dodon. Viorel Melnic este cel care vinde în numele lui Șor. Vând „Duffremol-ul”, vând infrastructura Aeroportului, parcarea auto, transportul, catering-ul și „Gările Auto”, a declarat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău