COTIDIANUL | Cucerind, pas cu pas, aceste redute, asigurându-și influența personală în instituții, așa cum a făcut predecesorul său fugar, Dodon își încarcă agenda cu demagogie patriotardă cu iz sovietic” (Revista presei )

  • 23 August 2019 09:28
COTIDIANUL | Cucerind, pas cu pas, aceste redute, asigurându-și influența personală în instituții, așa cum a făcut predecesorul său fugar, Dodon își încarcă agenda cu demagogie patriotardă cu iz sovietic” (Revista presei )

Revista presei - 23 august 2019

Suntem categoric împotriva revenirii la Memorandumul Kozak”, susține ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, într-un interviu pentru Jurnal de Chișinău. El susține că este categoric împotriva federalizării R. Moldova și împotriva revenirii la principiile Memorandumului Kozak drept bază a unei potențiale soluții a conflictului transnistrean. Totodată, oficialul își dorește soluționarea problemelor legate de diplome, circulație și exporturi spre UE etc. Vom lucra pe aceste dosare concrete, a declarat Nicu Popescu. În cadrul aceluiași interviu el a vorbit despre contrabanda de pe segmentul transnistrean, evoluția construcției gazoductului Ungheni–Chișinău și eliminarea roomingului între România și Republica Moldova. 

„Limba română, cu frecvență redusă, alt titlu din Jurnal de Chișinău, care constată că la facultățile de filologie din R. Moldova nu se studiază aprofundat limba română. La USM, Facultatea de Litere a fuzionat cu cea de Limbi Străine. Chiar dacă mai multe sate din R. Moldova se confruntă cu o lipsă de profesori la disciplina limba și literatura română, universitățile atrag studenți doar dacă le propun să studieze pe lângă limba și literatura română o altă limbă, cum ar fi italiana, engleza, germana ori franceza”.

E necesar să le amintim unora semnificația Declarației de Independență a Republicii Moldova, scrie în aceeași publicație profesorul Alexandru Arseni, deputat în primul parlament, votant și semnatar al Declarației de Independență. Legitimitatea Declarației de Independență a Republicii Moldova rezidă în voința poporului exprimată prin vot la Marea Adunare Națională din 27 august 1991. În calitate de suport istoric și juridic al Declarației servesc evenimentele care au fost declarate  neavenite și lipsite de efecte juridice pentru Republica Moldova, printre care anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812 și Pactul de neagresiune sovieto-german (Pactul Ribbentrop-Molotov) din 23 august 1939, în urma căruia s-a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial, iar la 28 iunie 1940 Basarabia a fost ocupată de către URSS. Autorul denunță și actul din 24 august 1944, care reprezintă în fond o nouă ocupație și anexare a Basarabiei la fosta URSS.

Într-un editorial din Cotidianul, Vitalie Ciobanu denunță comportamentul președintelui Dodon: „După ce a scăpat de teroarea șantajului lui Plahotniuc pe care l-a trădat oportun și profitabil pentru el, Dodon și-a instalat omul în fruntea Parlamentului, „și-a tras” un influent Consiliu Suprem de Securitate, ale cărui decizii au fost consacrate prin lege, și-a arondat CNA-ul, Procuratura Generală (interimară), SIS-ul, SPPS-ul, trecut în subordinea sa directă, Ministerul Apărării și, mai nou, Curtea Constituțională. Cucerind, pas cu pas, aceste redute, asigurându-și influența personală în instituții, așa cum a făcut predecesorul său fugar, Dodon își încarcă agenda cu demagogie patriotardă cu iz sovietic”, scrie autorul referindu-se la festivitățile din 24 august, care au ca miză prezentul, nu trecutul. Problema lui Dodon nu sunt „fasciștii”, care s-au retras de mult în manualele de istorie, problema lui Dodon sunt românii de azi, cei de aici și cei de dincolo de Prut. Dodon ține să le insulte memoria, își bate joc de tragedia noastră națională, pentru că în cel de-al Doilea Război Mondial românii au fost nevoiți să lupte uneori frate contra frate, în armate diferite.

„Dacă ne luptăm 4 ani să întoarcem Aeroportul, concesionarul va mai câștiga 100 de milioane de euro, susține ministrul Economiei Vadim Brînzan, citat de Cotidianul. Ministrul susține că „nu este imposibil” ca Aeroportul Internațional Chișinău să revină în proprietatea statului, dar că o astfel de acțiune ar necesita timp și în această perioadă concesionarul ar câștiga bani de pe urma activului. Brînzan susține că în acest moment statul nu are pârghiile necesare ca să poată bloca schimbarea proprietarului companiei Avia-Invest. Ministrul Economiei declara marți, în cadrul unei conferințe de presă, că Nathaniel Rotschild, cel prezentat drept nou proprietar al companiei concesionare a Aeroportului, ar proveni dintr-o familie bună și că implicarea sa în afaceri în Republica Moldova ar aduce o imagine pozitivă țării. Totuși, Rotschild a fost în centrul mai multor scandaluri în Marea Britanie și este un apropiat al oligarhului rus Oleg Deripaska, amintește Cotidianul.

„Și după 30 de ani cu „mortul” după noi, constată Ziarul de Gardă. De la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov se împlinesc mâine 80 de ani. De la cea de-a doua ocupație („eliberare”) rusească a Basarabiei avem 79 de ani, de la cea de-a treia – 75 și de la încheierea celui de-al doilea război mondial – 74 de ani. În cei 30 de ani de Independență post-sovietică, multe lucruri în lumea asta s-au schimbat: nu mai avem poliție politică (KGB), s-au deschis arhivele, s-au descuiat hotarele, au căzut cortinele… Noi? Ce s-a întâmplat cu noi? Ne-am schimbat, nu ne-am schimbat? URSS nu mai este de aproape 30 de ani. Cât putem să umblăm cu „mortul” după noi?” – se întreabă Petru Grozavu, într-un editorial din Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău