Cotidianul: ”Cine și cum îl „readuce”, de fapt, pe Plahotniuc” (Revista presei)

  • 05 Iunie 2020 09:55
Cotidianul: ”Cine și cum îl „readuce”, de fapt, pe Plahotniuc” (Revista presei)

Circa 800 de lucrători medicali au primit până acum indemnizații unice de 16 mii de lei, a declarat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la TV8. Ea a mai spus că la Spitalul din Ștefan Vodă, acolo unde a existat un focar de COVID în rândul angajaților, toți lucrătorii medicali au beneficiat de această indemnizație. Totodată, ministra a menționat că a existat un caz când o instituție medicală privată și-a sistat activitatea de la declanșarea pandemiei și angajații acestui spital nu vor beneficia de indemnizațiile unice pentru că nu s-au contaminat ca rezultat al contactului cu pacienți bolnavi de coronavirus.

Adevărul publică mesajul disperat al șefului Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care a afirmat la Radio Moldova că: ”Unii riscă să se ducă penultima oară la cimitir, pentru că ultima dată va fi plecarea de veci”. Șeful ANSP a făcut un apel către cetățeni ca să nu meargă la cimitire, în acest weekend, de Paștele Blajinilor. El i-a criticat pe preoți pe motiv că, în pofida pericolului răspândirii COVID-19, aceștia nu au renunțat la slujbe și au chemat oamenii în continuare să participe la diferite proceduri religioase, fapt ce a dus atât la contaminarea preoților, cât și a enoriașilor.

La același subiect, Ziarul de Gardă îl citează pe premierul Ion Chicu, înainte de Paștele Blaijinilor: „Locuri în spitale mai avem pe 5 zile”. Publicația relatează că, deși situația nu este mai bună decât în aprilie, atunci când autoritățile au decis să amâne organizarea Paștelui Blajinilor, în zilele de 7-8 iunie vor avea loc slujbe de pomenire la cimitire în pofida pandemiei. În acest context, premierul Ion Chicu a declarat: „Să închidem oamenii în case iar – nu mai e posibil. Să oprim din nou toată economia – nu mai e posibil. Să amendăm pe toți simultan – nu e posibil. Să-l ascultăm pe acest Om (N.r. Nicolae Furtună, șeful ANSP) – e posibil, trebuie! Locuri în spitale mai avem pe 5 zile. Stați acasă – nu la cimitir”, a avertizat prim-ministrul.

Tot în Ziarul de Gardă, editorialistul Petru Grozavu scrie despre anunțul președintelui Igor Dodon că va trimite la Moscova 75 de militari din corpul Gărzii de Onoare a Armatei Naționale, pentru defilare pe Piața Roșie în cadrul paradei militare din 24 iunie, consacrată „victoriei în marele război pentru apărarea patriei”(?). (…) Că riscă Rusia cu militarii ei, e treaba Rusiei. Dar noi de ce să riscăm cu ai noștri? Ca să-i menajăm slugărnicia lui Dodon față de Putin? Ori să-i încurajăm plăcerile „țarului” de a-și mai demonstra o dată mușchii în fața lumii și a ne spune că ne-a eliberat în 1944? (…) Ce avem noi cu această „patrie”? Și cu „războiul ei de apărare”, mai ales în condițiile în care această „patrie” stă de 30 de ani cu armatele gata de luptă la Nistru?”, se întreabă autorul.

Cotidianul publică un editorial semnat de Alexandru Cozer, ”Cine și cum îl „readuce”, de fapt, pe Plahotniuc”, referitor la actuala situație politică, în care autorul constată că ”această situație, de 52-48 în Parlament, pe care o avem astăzi, îi convine perfect lui Plahotniuc pentru a efectua șantajul. Dodon are sabia lui Damocles deasupra capului fiind amenințat că rămâne fără majoritate și că-i este demonstrată corupția. Practic este o situație de pressing maxim, sau un șah care anunță victoria (așa cum i-ar plăcea lui Dodon să se exprime). Și ce fac cei din „opoziția reală” pe tot acest fundal? Sunt niște spectatori, dar nici măcar simpli, cum s-ar spune la fotbal. (…) Mă întreb cam ce i-ar costa pe cei din Blocul ACUM dacă ar ieși mâine, consolidat, cu o candidatură de premier și un cabinet de miniștri? Dacă ar spune că ei își asumă Guvernarea și că vor astfel să scape Moldova de „catastrofa” pe care tot ei o invocă zilnic. Să depună o moțiune de cenzură și să ceară susținere pentru ea. Dacă nu va avea suficientă susținere acea moțiune, vor putea măcar spune: „Am încercat, dar Dodon și Plahotniuc s-au înțeles iar. Să-și asume ei dezastrul”, propune editorialistul.

Prin comportamentul lui, Igor Dodon a transmis mesajul că coronavirusul nu este periculos, a acuzat deputatul PAS, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. Potrivit deputatului, iresponsabilitatea și ipocrizia unor asemenea comportamente se manifestă în timp ce oamenii mor din cauza infectării cu coronavirus. „Cu tot respectul pentru cei care spun că Parlamentul trebuie să fie închis, care spun să nu mergem la ședințe pentru că e periculos, dar noi parlamentarii trebuie să votăm câteva legi importante pentru a aduce resurse financiare de la UE. Ne putem organiza, există metode”, a precizat Igor Grosu. Deputatul PPDA Alexandru Slusari a menționat că, din punctul de vedere al unui simplu cetățean, cea mai mare problemă a Republicii Moldova este că pandemia a fost gestionată mai mult politic, decât medical. Monica Babuc, deputat PDM, a declarat că nu doar Igor Dodon, ci și alți factori de decizie, inclusiv parlamentari, s-au expus asupra condițiilor impuse de pandemie, iar acest lucru este periculos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău