Cotidianul: „Scenariu de 27 de ani, au nevoie doar de votul cetățeanului și nu-i interesează cu ce probleme se confruntă acesta” (Revista presei)

  • 28 Ianuarie 2019 09:10
Cotidianul: „Scenariu de 27 de ani, au nevoie doar de votul cetățeanului și nu-i interesează cu ce probleme se confruntă acesta” (Revista presei)

Moldova este cea mai vulnerabilă la resuscitarea factorului rusesc, din cauza existenței partidelor pro-ruse, atenționează expertul Dionis Cenușă, într-o analiză pentru IPN. Factorul rusesc este poziționat cel mai favorabil în Moldova, unde dispune de o varietate de actori locali prietenoși - la nivel politic, social și etnic, explică autorul, amintind că unul dintre cele mai mari partide deja este antrenat în discuții politice regulate și profunde cu Moscova.

Președintele țării negociază diverse înțelegeri cu regimul lui Vladimir Putin, atât pe dimensiunea migrației, cât și a comerțului bilateral. Toate aceste aranjamente au caracter temporar și sunt sincronizate cu desfășurare alegerilor parlamentare din februarie 2019, notează autorul.

Cei mai mincinoși politicieni din lume trăiesc în Moldova, constată Cotidianul, odată cu startul oficial al campaniei electorale. Potrivit autorului, este perioada în care fățărnicia politicienilor noștri trece la un alt nivel. Cu o lună înainte de alegerile parlamentare, toate partidele politice, în frunte cu liderii lor, încearcă să demonstreze că le pasă de alegători, când, în realitate, au nevoie doar de votul cetățeanului și nu-i interesează cu ce probleme se confruntă acesta. Asistăm la acest scenariu de 27 de ani. În fiecare campanie electorală toți promit o viață mai bună, salarii mai mari, pensii decente, drumuri reparate, apă la robinete și canalizare, dar în realitate ei spun doar ceea ce vor să audă oamenii și nimeni nu planifică să-și țină promisiunile. Până acum toți cei care au venit la putere au fost mai mult preocupați de agonisirea unor averi impresionante pentru ei și apropiații lor, constată Cotidianul.

Într-un comentariu preluat de portalul Deschide.md, citim că aceste alegeri sunt „cu o miză extrem de mare pentru viitorul țării. Moldova are un Acord de Asociere cu UE, dar în acest moment nu are nicio perspectivă de aderare și este în ”zona gri”, la granița Uniunii și a intereselor Federației Ruse. Totodată, autorul subliniază că electoratul votează pentru prima dată conform sistemul mixt de vot. Probabil mulți nici nu știu care este circumscripția lor și nici candidații care se luptă pentru a-i reprezenta.

Oamenii sunt dezinteresați de politică și probabil până la finalul alegerilor în multe locuri nici nu vor apuca să își cunoască candidații de pe circumscripție. Nu sunt candidați cunoscuți la nivel național, cu capital mare de încredere. Autorul crede că votul politic va fi cel care va predomina, acest lucru reprezentând un avantaj pentru partidele aflate la guvernare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău