Cotidianul: „Politicul în Moldova e pe moarte. Mai avem puțin timp să-l resuscităm” (Revista presei)

  • 07 Februarie 2019 09:54
Cotidianul: „Politicul în Moldova e pe moarte. Mai avem puțin timp să-l resuscităm” (Revista presei)

Ziarul de Gardă descrie în ediția de azi ce s-a întâmplat la prima ședință publică din al doilea dosar al lui Vlad Filat, în care este acuzat de spălare de bani, și ce declarații a făcut fostul premier după doi ani jumătate de tăcere.

Alte titluri din Ziarul de Gardă: „Dodon în avion. De la Gazprom”. „24 februarie: ne vindem?”. Același ziar face și „Un top al stupidităților electorale”. 

În ultimii ani, Republica Moldova a fost într-un regres continuu la toate capitolele. Mai mulți experți citați de IPN fac referire la indicele democrației, corupției și în ceea ce privește libertatea presei. Totodată, granturile pe care Republica Moldova le-a primit de la partenerii externi s-au diminuat de peste 10 ori, în anul 2014 suma acestora a constituit 288 de milioane de dolari, în 2015 – 103 milioane, iar în 2018 – 21 de milioane de dolari. „Dacă ne referim strict la libertatea politică și la dreptul la justiție, Republica Moldova stă mult mai prost decât multe state plasate mai jos în clasamentul Freedom House”. „Anul trecut a fost unul care va rămâne în istoria democrației pentru că au fost anulate niște alegeri, care constituie indicatorul principal al democrației”, amintește IPN.

„Moartea politicului” – așa se întitulează editorial semnat de Victor Ciobanu pe Cotidianul.md, în care se referă la alegerile de peste două săptămâni și la sistemul mixt de vot. Autorul este sigur că „după un timp vom renunța la acest sistem. În ce minunățenie se va transforma viitorul parlament și cât de aproape sunt viitorii deputați de popor o vedem de pe acum”, comentează autorul, după ce a privit câteva dezbateri la tv. „Oamenii aceștia chiar nu înțeleg încotro merg și pentru ce aspiră… Dacă acesta a fost scopul mixtului, atunci el a fost atins. Degradare și profanare mai mare a discursului public nici că se putea. Politicul în Moldova e pe moarte. Mai avem puțin timp să-l resuscităm”, scrie publicistul.

Oricare ar fi finalul alegerilor, vectorul politicii externe nu va putea fi schimbat în mod rapid și radical în direcție opusă, susține în cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, politologul Dionis Cenușă. El a subliniat că Moldova depinde de finanțarea venită din Vest și oferită în schimbul reformelor. Chiar dacă Rusia permite deschiderea pieței sale sau chiar va acorda un preț mai avantajos la gaze naturale, economia moldovenească va necesita o legătură strânsă cu partenerii europeni”, opinează expertul.

Consiliul Europei semnalează aspecte îngrijorătoare privind alegerile parlamentare din Republica Moldova, titrează Evenimentul Zilei, care face referire la site-ul European Observator of Crimes and Security, specializat pe informații privind criminalitatea, securitatea și corupția în Europa, și care a postat un articol privind evaluarea campaniei electorale de către o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care a efectuat o vizită în Republica Moldova la începutul lunii februarie.

Uniunea Europeană a declarat că urmărește îndeaproape dacă alegerile parlamentare din 24 februarie ale Moldovei sunt libere și corecte, însă primele semne nu sunt cele mai bune, iar după doar o săptămână de campanie oficială au fost semnalate acte de violență fizică, atacuri la persoane și alte delicte cu tentă penală, se arată într-o analiză a portatului Balkan Insight, citat de EVZ. UE este îngrijorată din ce în ce mai mult de ceea ce criticii consideră că este o degradare permanentă a democrației din Moldova. Există temeri de repetare a scenariului politic care a dus la invalidarea de către justiție a rezultatului alegerilor de anul trecut pentru primăria capitalei Chișinău, câștigate de opoziție.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău