Cotidianul: „Cum să dansezi, pe timp de ciumă, pentru o „tușonkă” în Piața Marii Adunări Naționale?” (Revista presei)
-
20 Decembrie 2018 10:28
Jurnalistul Vitalie Călugăreanu amintește într-un editorial pe Cotidanul.md de timpurile sovietice și sistemul comunist în care nu puteai crește „dacă nu ești membru de partid. Totul se decide într-un cerc restrâns de burtoși, iar deciziile lor sunt puse în practică de o armată de activiști de partid”. Autorul își întreabă cititorii „De ce trăim azi același sentiment? Noi nu am învățat nimic din propriile greșeli! Am lăsat profitorii politici să ne dezbine pe toate criteriile posibile.
La aproape trei decenii de la proclamarea independenței, noi admitem încă la putere speculanți politici care nu au idee cum se administrează o țară, care ne vând iluzii și ne asmuță unul contra celuilalt și, pe acest fundal, ajung, iar și iar, la treuca puterii fâlfâind ba un drapel, ba altul... Ei, corupții de putere, nu au nevoie de noi!
Ei au nevoie de ștampila țării noastre ca să spele bani murdari, au nevoie de control asupra vămii ca să aibă coridor verde de tranzit a tot felul de porcării vicioase spre lumea întreagă, au nevoie de judecători corupți pentru laundromate, au nevoie „paznicul” lor la BNM ca să golească urgent, în caz de eșec electoral, visteria statului… Cum să îndrăgești un monstru pentru o înghețată? Noi suntem normali? Cum să dansezi, pe timp de ciumă, pentru o „tușonkă” în Piața Marii Adunări Naționale?” – se mai întreabă autorul.
Portalul Tribuna îl citează pe președintele Igor Dodon care a acordat un interviu pentru buletinul Asociației de Politică Externă, la doi ani de mandat. Întrebat în ce măsură a reușit în acești doi ani să devină un președinte al tuturor, așa cum a promis, Igor Dodon a declarat că a devenit un președinte „al tuturor celor care doresc o Moldovă statalistă, neutră, integră teritorial, creștină, echilibrată, vatra poporului moldovenesc”. El mai crede că și mulți dintre cetățenii care, cândva, aveau opțiuni exclusiv de dreapta, proeuropene și unioniste, ar aprecia acțiunile și gesturile sale în politica internă și externă.
În ultimul număr din acest an al Ziarului de Gardă găsiți o radiografie a declarațiilor de avere ale deputaților la final de mandat. ZdG a analizat cum s-au schimbat declarațiile de avere ale deputaților de la venirea lor în Parlament, ce achiziții au făcut, dar și cum le-au crescut veniturile.
Iar pentru că ne apropiem de alegerile parlamentare, Ziarul de Gardă scrie și despre ultimele mișcări electorale și deciziile luate de partide în ajun de campanie electorală.
Articolul din prima pagină a fost dedicat inițiativei unui grup de migranți care au grijă de oamenii nevoiași de prin satele R. Moldova.
„Copii îi scriu lui Moș Crăciun despre ceea ce, poate, nu spun nimănui”. În pragul sărbătorilor de iarnă găsiți în Ziarul de Gardă un interviu cu Irina Babuhina-Mitachi, coordonatoarea proiectului Academia lui Moș Crăciun datorită căruia copiii din întreaga țară pot să îi scrie și să primească un răspuns de la Moș Crăciun.