Cotidianul: „Plahotniuc nu a plecat. Plahotniuc e printre noi. Sistemul său e la fel de puternic și hotărât să nu cedeze” ( Revista presei )

  • 17 Iunie 2019 09:11
Cotidianul: „Plahotniuc nu a plecat. Plahotniuc e printre noi. Sistemul său e la fel de puternic și hotărât să nu cedeze” ( Revista presei )

Revista presei - 17 iunie 2019

Plahotniuc nu a plecat. Plahotniuc e printre noi, titrează Cotidianul. Potrivit publicației, cea mai mare greșeală pe care a făcut-o Vladimir Filat în primii ani de după preluarea guvernării a fost că a păstrat sistemul… O fi evadând Plahotniuc ca ultimul laș vineri noapte, fără a figura în nicio bază de date a poliției de frontieră, dar sistemul său este astăzi mai viu și mai periculos ca niciodată, în încercarea-i de a supraviețui. În ultimele 48 de ore noi am avut deja două prime exemple extrem de îngrijorătoare. Primul a avut loc sâmbătă, când acei indivizi de la Curtea Constituțională care mai nu au stârnit un război în societate prin deciziile lor criminale, după o săptămână pur și simplu și le-au anulat. Iar ieri, iarăși am văzut sistemul în toată-i splendoare putredă, când lui Usatîi i-au fost anulate toate mandatele de arest de către aceiași procurori care-l dăduseră anterior în căutare internațională. Plahotniuc e aici. Chiar dacă fizic stă în Geneva sau Miami, spiritul său e viu. Sistemul său e la fel de puternic și hotărât să nu cedeze”, atenționează Cotidianul.

Capitularea regimului oligarhic nu soluționează toate problemele de la sine, atenționează politologul Denis Cenușă într-o analiză pentru IPN. Este nevoie de stabilitate politică cât mai lungă pentru a relansa procesul de reforme și a reveni la un dialog sănătos cu UE și alți parteneri externi. Demonstrarea unei voințe politice pentru a adopta reformele amânate sau trunchiate va apropia momentul deblocării asistenței europene. În momentul deoligarhizării, guvernarea PSRM-ACUM va trebui să contribuie la consolidarea instituțiilor prin refacerea profesionalismului și independenței politice. Guvernul va avea nevoie de un organ legislativ dinamic, care adoptă deciziile aflate pe agenda integrării europene, unde ACUM va putea să mizeze nu doar pe Socialiști, dar și pe Democrați, care devin o opoziție importantă în parlament (30 deputați). Pe de altă parte, autorul crede că sinceritatea autorităților ruse va fi testată atunci când autoritățile moldovenești vor cere extrădarea lui Ilan Șhor, condamnat de comiterea fraudei bancare, care s-a refugiat la Moscova după căderea regimului oligarhic.

„Prima problemă majoră a actualei majorități și actuale coaliții, cât încă nu s-au luat de păr și nu au început ciocnirile majore, este să arate că democrația a învins, cu adevărat, dar mai ales că poate să dăinuie, măcar formal, și statul de drept, și europenismul, scrie Iulian Chifu, într-un editorial pe Deschide.md. Autorul atenționează că aici lucrurile sunt mult mai complicate. Sistemul instituțional și normativ trebuie să aibă o continuitate și o predictibilitate. Și în asta constă statul de drept, nu numai în justiție independentă și stabilitatea sistemului juridic și a hotărârilor judecătorești. Schimbările trebuie făcute pe lege, nu revoluționar și cu voluntarism excesiv… Oricum Republica Moldova intră într-o zodie de turbulențe majore, care amenință să-i schimbe fundamental cursul și direcția de dezvoltare, substanța înțelegerilor și relevanța în regiune. Din păcate într-un joc de mișcări impuse, în care cetățenii nu au nici șansa să înțeleagă ce li se întâmplă, nici capacitatea să reacționeze și să decidă încotro o ia statul lor”, scrie autorul.

„Lupta crâncenă dintre PD și Alianța PSRM plus ACUM a provocat o criză politică comparabilă cu cea din primăvara anului 2009, scrie Iulian Ciocanu de la Europa Liberă, apreciind că în aceste zile cetățenii ar avea nevoie de opiniile și sfaturile foștilor președinți ai RM, pentru că ceea ce avem azi e și opera foștilor președinți. Iar opera asta cam lasă de dorit”, scrie autorul.

Ziarul de Gardă reține declarația Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, despre acuzațiile că din Moldova s-ar scoate sume mari de bani. Serviciul nu a identificat riscuri sau tipologii sistemice, se arată în răspunsul pentru Ziarul de Gardă al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, întrebat, inclusiv, despre riscurile existente privind efectuarea unor activități financiare care ar putea să aducă prejudicii statului.

TV8 scrie că în spatele alertei cu bombă de la Aeroport, de aseară, ar sta de fapt o altă „operațiune”. Potrivit unor surse care au rămas în anonimat, la mijloc este o schemă de contrabandă cu țigări, anabolizante și chihlimbar: „O dată pe săptămână „marfa” se scotea din țară, însă, în lumina ultimelor evenimente de la Chișinău, nu s-a reușit, aceasta fiind pusă temporar în depozitul Aeroportului. Acum, acesta se scoate și se duce înapoi în oraș”, susțin sursele TV8. Informația a fost confirmată, tot pe surse anonime, de reprezentanți ai Poliției de Frontieră și ai Poliției economice. 

TVR Moldova reține comentariul Maiei Sandu despre eliberarea lui Usatîi: „Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău