Cotele de export spre Uniunea Europeană rămân neacoperite

  • 08 Ianuarie 2016 12:52
Cotele de export spre Uniunea Europeană rămân neacoperite

Exportul mai multor produse din Moldova spre piața Uniunii Europene, cum ar fi cel de struguri, mere, roșii, nu acoperă cotele prevăzute în Acordul de Asociere.

La solicitarea IPN, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a explicat că exportul produselor agroalimentare pe piața UE este determinat de unele constrângeri precum reluarea parțială a exporturilor pe piața Federației Ruse.

La fel, exportul este determinat și de nivelurile mai favorabile a prețurilor pe piața CSI. În aceste condiții, producătorii au o tendință de revenire pe piețe tradiționale de export. De asemenea, menținerea embargoului pentru importul produselor agroalimentare din UE pe piața Federației Ruse contribuie la suprasaturarea pieței UE și acces mai dificil pentru noi țări exportatoare pe piață, precum și prețuri mai puțin favorabile.

Potrivit datelor MAIA cu privire la cantitățile de produse exportate spre UE în 9 luni ale anului trecu, producătorii din Republica Moldova au exportat spre UE aproape 24 de tone de roșii, în valoare de circa 11 mii de dolari. Principalele țări în care s-au exportat roșii moldovenești sunt Lituania și România. Cota de roșii prevăzută în Acordul de Asociere este de 2 mii de tone. Usturoi, deși documentul prevede o cotă de 220 de tone, nu s-a exportat deloc.

La fel, în perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2015, struguri de masă în stare proaspătă s-au exportat într-o cantitate de peste 6 mii de tone, în valoare de 1,6 milioane de dolari. Țările spre care au mers strugurii de masă din Moldova sunt România, Estonia și Spania. Cota de export fără taxe a strugurilor de masă este de 10 mii de tone. Acordul prevede și posibilitatea de a exporta fără taxe în UE 500 de tone de suc de struguri, dar în perioada ianuarie-septembrie 2015 nu s-a exportat deloc.

În 9 luni ale anului trecut producătorii moldoveni au exportat aproape 620 de tone de mere proaspete în UE, în valoare de peste 200 de mii de dolari. Cota prevăzută în Acordul de Asociere este de 40 de mii de tone. Țările care au importat mere moldovenești sunt România, Grecia și Bulgaria.

Din cele 10 mii de tone de prune proaspete prevăzute în Acord, producătorii moldoveni au exportat spre UE aproape 3 mii de tone în valoare de 898 de mii de dolari. Țările care au importat prune din Moldova sunt România, Cehia și Bulgaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău