Corupția din justiție, ultima miză a celor care au jefuit Moldova între 2014-2019 (Revista presei)

  • 02 Februarie 2023 09:43
Corupția din justiție, ultima miză a celor care au jefuit Moldova între 2014-2019 (Revista presei)

Corupția din justiție, ultima miză a celor care au jefuit Moldova între 2014-2019, titrează DW. Publicația scrie că la trei ani de la fuga din țară a oligarhilor Plahotniuc și Șor, introduși în lista de sancțiuni internaționale de SUA și Marea Britanie, justiția din Moldova continuă să ia decizii absurde în dosarele de mare corupție. Dosarele de miliarde în care figurează cei doi fugari sunt tergiversate cu anii, oamenii care au deservit regimul Plahotniuc sunt achitați pe rând de către instanțe, alții neavând nici măcar vreo calitate procesuală. Culmea, procurori care sub regimul Plahotniuc investigau scheme cu prejudicii de zeci de milioane de dolari, provocate statului de către oamenii de încredere ai lui Plahotniuc, sunt astăzi, oficial, avocații acestora după extrădare (cazul Andronachi). Dosarul privind celebrul „jaf al secolului” de un miliard de dolari bate în continuare pasul pe loc iar noua șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, vorbește despre existența criminalilor în sistemul moldovenesc de justiție.

NewsMaker se referă la conferința de presă de ieri a șefei  Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, pe care a dedicat-o corupției din sistem. News Maker constată că: totul este rău — în sistem continuă să activeze persoane care iau mită, fac trafic de influență și își asumă rolul de niște «justițiari». De aceea pe parcursul unei bune părți a conferinței de presă, Dragalin a vorbit detaliat, citând Codul penal al Moldovei, ce riscă aceștia dacă le va fi demonstrată vina. Și a prezentat trei exemple în care dosarul a ajuns în instanța de judecată. Dar, noutățile de la Procuratura Anticorupție nu s-au terminat. În aceeași zi, adjunctul lui Dragalin a scris o plângere la procuratură în care a cerut să fie trase la răspundere persoanele care au avut acces la datele sale personale. Sunt vizate datele personale la care ar fi primit acces Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Despre aceasta s-a aflat în timpul concursului pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Concursul a devenit unul de scandal și a eșuat: toți membrii comisiei au demisionat, chiar dacă doar cu o zi mai devreme, Consiliul Superior al Procurorilor a respins propunerea ministrului justiției de a anula rezultatele primei etape a concursului.

Concursul pentru șefia PCCOCS demonstrează gravitatea situației din sistem, titrează Jurnal.md. Concursul pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) nu avea niciun sens, atât timp cât nu există un Consiliu Superior al Procurorilor (CSP) trecut prin procedura de pre-vetting, care să evalueze integritatea și profesionalismul candidaților, a declarat liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor într-o emisiune la Jurnaltv. Potrivit politicianului, scandalul creat în jurul acestui concurs discreditează întreaga reformă a justiției, demarată de PAS.

Dosarele în care fostul adjunct de la Căile Ferate, Grigore Condurache, alături de fostul său șef, Iurie Topală, este învinuit de abuz de serviciu și exces de putere, au fost conexate, anunță portalul Anticorupție. Începând cu 31 ianuarie, examinarea cauzelor au trecut în gestiunea unui singur judecător. Procurorii îl acuză pe Condurache de faptul că, în urma depășirii atribuțiilor de serviciu, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 milioane de lei: pentru perioada anului 2018 nu au fost încasate peste 400 milioane de lei, iar pentru 2019 – peste 370 milioane de lei.

Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități impuse, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane de lei rezultate din pierderile nete pentru perioada anului 2018 în valoarea de peste 73 milioane de lei, iar pentru 2019 – peste 26 milioane de lei.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații jurnalistice, deconspirând scheme frauduloase la Calea Ferată a Moldovei. Anticorupție.md scria atunci că  34 de familii erau împiedicate să-și privatizeze spațiul locativ într-un fost cămin al CFM, Calea Ferată din Moldova, achiziții la suprapreț și contracte cu firme afiliate Partiduli Democrat, și cum a pierdut CFM vagoane de milioane, despre schemele frauduloase la achizițiile publice și la încheierea unor contracte, dar și  despre datoriile de milioane la salariile angajaților.  

Zeci de persoane își pierd viața anual pe drumurile din Republica Moldova ca urmare a accidentelor rutiere, scrie Ziarul de Gardă. Viteza mare este cel mai frecvent factor de risc, iar infrastructura deficitară a trecerilor de pietoni reprezintă un element ce amplifică acest pericol. Ziarul scrie astăzi  despre cele mai periculoase treceri pietonale din R. Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău