Coronavirus: Un studiu realizat în grădinițele din Franța demonstrează o contagiere scăzută în rândul copiilor (The Lancet)

  • 09 Februarie 2021 12:24
Coronavirus: Un studiu realizat în grădinițele din Franța demonstrează o contagiere scăzută în rândul copiilor (The Lancet)

Transmiterea noului coronavirus în rândul copiilor "este scăzută", potrivit unui studiu publicat de revista britanică The Lancet, care afirmă că "nu există dovezi" potrivit cărora grădinițele ar reprezenta "un focar de contagiere virală" pentru preșcolari, care riscă să se infecteze mai degrabă "acasă" decât în aceste unități de învățământ, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Studiul, realizat de medici francezi, intenționează să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă "cum și în ce măsură" copiii din grădinițe transmit virusul, iar în acest scop au fost formate și analizate trei grupuri. La primul au participat 327 de copii cu vârste între cinci luni și patru ani; un grup de 190 de angajați din grădinițe; și un grup comparativ de 164 de lucrători din spitale, fără niciun contact cu copii.

Potrivit lui Camille Aupiais, una dintre autoarele studiului, s-a beneficiat și de "o informație suplimentară" din partea părinților copiilor evaluați.

Această cercetare, prima focalizată asupra copiilor din grădinițe, s-a desfășurat în trei orașe din Franța: la Paris (regiunea cea mai afectată) și în alte două localități cu o incidență mai mică a contagierilor - Rouen, în Normandia, și Annecy, în munții Alpi.

Camille Aupiais a subliniat că studiul a reprezentat o noutate, deoarece copiii nu obișnuiesc să se îmbolnăvească de COVID-19, iar dacă totuși se infectează sunt "asimptomatici sau prezintă simptome ușoare", în condițiile în care majoritatea grădinițelor și a școlilor au fost închise în Franța la începutul pandemiei, în 2020.

Unele centre au rămas însă deschise, mai ales grădinițele pentru copiii "lucrătorilor esențiali" și, prin urmare, "mai expuși" virusului decât ceilalți copii rămași acasă, astfel încât s-a dorit să se afle dacă minorii din prima categorie se "vor contagia sau nu" în comparație cu ceilalți, notează cercetătoarea.

Potrivit datelor luate în calcul de autorii studiului, copiii (de până la 17 ani) au reprezentat între 1 % și 8 % din totalul cazurilor de COVID-19 confirmate de laborator și între 2 % și 4 % dintre pacienții spitalizați.

Pe parcursul celor opt săptămâni ale studiului au fost prelevate probe de sânge și s-au realizat teste PCR tuturor participanților: 3,7 % au fost pozitive în rândul copiilor, iar 6,8 % în rândul angajaților grădinițelor. Autorii studiului precizează că aceste date nu s-au diferențiat "semnificativ" în raport cu procentul de 5 % înregistrat în rândul angajaților din spitale.

Este și motivul pentru care Camille Aupiais a pledat pentru menținerea deschisă a grădinițelor, subliniind că închiderea centrelor școlare din restul țărilor europene "nu pare să afecteze" prea mult evoluția pandemiei de coronavirus.

Totuși, autorii sunt de părere că studiul are de suferit din cauza unor limitări, având în vedere că la momentul realizării sale nu erau cunoscute noile tulpini ale virusului care circulă în prezent, precum cea britanică, braziliană și sud-africană, și nu se știa dacă cei mici sunt sau nu "mai susceptibili" la aceste mutații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău