Coronavirus: UE și-a rezervat 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin de la BioNTech-Pfizer

  • 09 Septembrie 2020 14:36
Coronavirus: UE și-a rezervat 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin de la BioNTech-Pfizer

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a ajuns la un acord preliminar pentru a obține 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianța germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opțiunea de a achiziționa încă100 de milioane de doze dacă vaccinul se va dovedi sigur și eficient contra COVID-19; este a șasea înțelegere de acest fel încheiată de Uniunea Europeană, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potențialul contract ar oferi posibilitatea ca toate statele membre să cumpere vaccinul.

"Discuțiile finalizate cu BioNTech-Pfizer marchează un nou pas important în eforturile noastre de a construi un portofoliu solid și diversificat de potențiale vaccinuri", a precizat comisarul european al Sănătății, Stella Kyriakides, conform unui comunicat al CE. "Acesta a fost obiectivul Strategiei UE privind vaccinul și îl îndeplinim. Suntem optimiști că printre aceste potențiale vaccinuri va exista unul sigur și eficient împotriva COVID-19 care să ne ajute să învingem pandemia", a adăugat ea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat la rândul său satisfacția pentru acest acord preliminar. "Este a șasea companie farmaceutică cu care am finalizat discuții sau am semnat un acord pentru potențiale vaccinuri, în timp record. Șansele noastre de a dezvolta și distribui un vaccin sigur și eficient sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europeni, cât și pentru restul lumii. Ca să învingem coronavirusul oriunde ar fi, trebuie să îl învingem peste tot", a spus ea, citată în același comunicat.

BioNTech este o companie germană care colaborează cu grupul Pfizer din SUA pentru a dezvolta un nou vaccin pe baza ARN mesager, care joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucțiunile care conduc celulele în corp pentru a produce proteine care să prevină sau să combată boala.

UE a încheiat deja acorduri pentru a-și asigura acces la eventuale vaccinuri cu Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Moderna și AstraZeneca. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău