Coronavirus: Spania își va începe campania de vaccinare pe 27 decembrie

  • 18 Decembrie 2020 15:00
Coronavirus: Spania își va începe campania de vaccinare pe 27 decembrie

Spania va începe campania sa de vaccinare împotriva COVID-19 duminică, 27 decembrie, a doua zi după sosirea în această țară a primelor doze de vaccin, a anunțat vineri ministrul spaniol al sănătății Salvador Illa, informează AFP, preluat de AGERPRES.

Acest anunț intervine la o zi după cel al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat joi că vaccinarea va începe în UE între 27 și 29 decembrie, cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

Spania este primul stat membru al UE care a anunțat data precisă la care va începe campania sa de vaccinare, după declarația Ursulei von der Leyen.

Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM) urmează să decidă pe 21 decembrie - o săptămână mai devreme decât era prevăzut - asupra cererii de autorizare a vaccinului Pfizer-BioNTech.

Sosirea vaccinului "înseamnă începutul sfârșitului pandemiei, însă nu sfârșitul" și va trebui să rămânem precauți și să continuăm să respectăm restricțiile, a insistat Illa în timpul unei conferințe de presă.

El i-a îndemnat pe spanioli "la mai multă prudență" în timpul sărbătorilor de sfârșit de an, în condițiile în care situația epidemiei, care s-a ameliorat în mod clar în noiembrie, cunoaște acum "o schimbare de tendință" pe care ministrul spaniol o consideră "îngrijorătoare".

În acest context, mai multe regiuni ale Spaniei, care dețin competențe în materie de sănătate și de gestionare a epidemiei, au decis să înăsprească restricțiile înainte de Crăciun, anunțând noi măsuri de luptă împotriva pandemiei.

Spania își va începe campania de vaccinare de la persoanele cu risc sau foarte expuse, cum sunt rezidenții căminelor de bătrâni, personalul medical sau persoanele în situație de dependență.

Guvernul spaniol speră să vaccineze între 15 și 20 de milioane de persoane dintr-o populație de 47 de milioane, până în luna mai sau iunie anul viitor, dintre care 2,5 milioane până la sfârșitul lui februarie.

Spania este una dintre țările europene cele mai puternic afectate de pandemie, cu aproape 1,8 milioane de contaminări confirmate și peste 48.700 de decese cauzate de COVID-19, potrivit celui mai recent bilanț oficial.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău