Coronavirus: Israelul va începe campania sa de vaccinare pe 27 decembrie

  • 10 Decembrie 2020 11:35
Coronavirus: Israelul va începe campania sa de vaccinare pe 27 decembrie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat miercuri că țara sa va începe administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 pe 27 decembrie, după ce a primit un prim lot de la gigantul farmaceutic american Pfizer, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aceste prime vaccinuri au sosit cu mare pompă la bordul unui avion de marfă al companiei DHL pe Aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv, întâmpinate de un Netanyahu zâmbitor.

"Aceasta este o zi de sărbătoare pentru Israel!", a declarat premierul, adăugând că "se întrevede sfârșitul pandemiei".

"Primele vaccinări vor avea loc pe 27 decembrie", a precizat Netanyahu ulterior în cursul zilei, într-o conferință de presă, adăugând că serviciile de sănătate publică vor putea administra 60.000 de doze pe zi.

"Cer ca fiecare cetățean israelian să fie vaccinat și, pentru asta, am cerut să dau exemplul și să fiu prima persoană vaccinată în Israel", a adăugat el, repetând o declarație similară făcută mai devreme, fără a preciza însă când se va întâmpla acest lucru.

Israelul a cumpărat în noiembrie opt milioane de doze de la Pfizer cu livrare programată începând din ianuarie 2021, însă primele doze au sosit mai devreme, în ajunul Hanuka, Sărbătoarea Luminilor, celebrată începând de joi.

"Mâine urmează o altă expediere, iar ea va fi mult mai mare", a precizat Netanyahu.

Israelul, care lucrează la propriul vaccin, a comandat, de asemenea, șase milioane de doze de la laboratoarele Moderna.

În total, aceste 14 milioane de doze pot proteja circa șapte din nouă milioane de israelieni, vaccinarea implicând două doze de persoană.

Guvernul israelian a anunțat luni impunerea unei interdicții de circulație pe perioada nopții în timpul celebrării Hanuka, din cauza creșterii numărului de infectări înregistrate în ultimele săptămâni.

Autoritățile impuseseră un al doilea lockdown la nivel național în septembrie, într-un moment în care țara înregistra una dintre cele mai mari rate de contaminare din lume.

Restricțiile au fost relaxate de atunci, însă numărul de infecții a crescut constant de la începutul lunii noiembrie, depășind pragul de 1.500 de infectări noi pe zi și amplificând temerile cu privire la apariția unui "al treilea val".

Specialiștii israelieni în sănătate publică au criticat însă impunerea unei interdicții de circulație, susținând că aceasta este ineficientă pentru a lupta împotriva pandemiei într-o țară care a înregistrat 349.916 contaminări, dintre care 2.934 soldate cu decese.

Potrivit lui Netanyahu, Ministerul Sănătății lucrează în prezent la crearea unui "pașaport verde" care să le permită persoanelor vaccinate să intre în mall-uri sau să obțină diverse servicii.

Israelul nu a indicat dacă intenționează să ofere vaccinuri Cisiordaniei ocupate și Fâșiei Gaza, două teritorii palestiniene care au înregistrat, la rândul lor, o creștere recentă a numărului de cazuri de COVID-19.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău