Coronavirus: Infracționalitatea este în creștere rapidă, avertizează Europol

  • 27 Martie 2020 10:55
Coronavirus: Infracționalitatea este în creștere rapidă, avertizează Europol

Numărul infracțiunilor a crescut rapid în timpul pandemiei de COVID-19, dat fiind că infractorii și grupările de crimă organizată își adaptează rapid metodele la noua conjunctură, atrage atenția Europol, într-un raport publicat vineri la Haga, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Anchetatorii au identificat o înmulțire a cazurilor de cibercriminalitate, fraude, furturi și falsificări.

Raportul consemnează o creștere considerabilă a vânzărilor de articole contrafăcute, printre care măști de protecție, geluri dezinfectante și medicamente, de la izbucnirea crizei.

În luna martie, au fost confiscate circa 34.000 de măști chirurgicale contrafăcute, într-o operațiune la nivel global împotriva medicamentelor contrafăcute, printre care se numără antivirale, antipaludicul chlorchină și vitamine, a indicat Europol.

'Astfel de activități infracționale pe timpul unei crize sanitare sunt deosebit de periculoase și pot amenința vieți umane', a subliniat directoarea Europol, Catherine De Bolle.

Europol avertizează și asupra infractorilor cibernetici, mai ales având în vedere că mulți oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date și rețelele pot fi mai puțin sigure.

Totodată, Europol anticipează o creștere rapidă a cazurilor de fraudă. 'Escrocii își adaptează foarte rapid metodele obișnuite și exploatează temerile și îngrijorările victimelor în timpul crizei', subliniază raportul menționat. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău