Coronavirus: În fața nemulțumirilor, Angela Merkel acceptă o relaxare treptată a restricțiilor

  • 04 Martie 2021 08:10
Coronavirus: În fața nemulțumirilor, Angela Merkel acceptă o relaxare treptată a restricțiilor

Cancelarul Angela Merkel a acceptat miercuri seară deblocarea treptată a dispozitivului anti-COVID-19 din Germania, cedând nemulțumirii crescânde în rândul opiniei publice și propriului guvern cu șapte luni înainte de alegerile parlamentare, notează AFP, preluat de Agerpres.

După mai mult de nouă ore de negocieri dure, cancelarul și liderii celor 16 landuri federale ale țării au ajuns la un acord asupra unui calendar pentru relaxarea măsurilor de izolare parțială în vigoare de la sfârșitul anului trecut.

Dispozitivului anti-COVID-19 mai este în prezent acceptat numai de o treime dintre germani, față de două treimi la începutul lunii ianuarie, potrivit unui sondaj YouGov publicat în această săptămână.

"Astăzi putem vorbi despre încredere și speranță", a afirmat cancelarul german într-o conferință de presă, apreciind că țara sa intră acum "într-o nouă fază" a luptei împotriva pandemiei, posibilă în special prin accelerarea vaccinărilor.

Germania va autoriza astfel vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani, a anunțat cancelarul. Intervalul dintre administrarea a două doze va fi, de asemenea, prelungit, pentru a permite vaccinarea mai multor pacienți.

Cu toate acestea, viața va continua să se desfășoare în ritm lent, majoritatea restricțiilor fiind prelungite cel puțin până la 28 martie pentru a contracara creșterea cazurilor și răspândirea mutației britanice, reprezentând în prezent 46% din contaminări.

Reuniunile private vor fi posibile, însă, începând cu 8 martie, între două familii, cu condiția ca acestea să nu depășească în total cinci persoane.

Librăriile, florăriile și școlile de șoferi, care s-au redeschis deja în unele landuri, vor putea din nou să primească vizitatori în toată țara.

Cancelarul a cedat în fața landurilor federale în legătură cu un prag de incidență de 35 la 100.000 sub care s-ar trece la ridicarea altor restricții.

Pragul de 50, mai puțin restrictiv, a fost în cele din urmă reținut pentru a deschide calea, de la sfârșitul lunii martie, redeschiderii restaurantelor în aer liber, sectoarelor culturale și sportive.

Peste 100, restricții severe vor fi reintroduse imediat.

Mai este însă drum de parcurs pentru a atinge nivelul de 50 în mod durabil, rata incidenței ridicându-se miercuri la 64, în creștere ușoară în ultimele zile.

Un singur land, Turingia (ex-RDG), înregistrează o rată peste 100. Dar numai două prezintă o incidență sub 50 într-o țară în care COVID-19 a ucis peste 70.000 de oameni.

Strategia guvernului de redeschidere dorește, de asemenea, să se bazeze pe introducerea masivă a testelor antigenice, un domeniu în care Germania duce în continuare lipsă de eficiență. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău