Coronavirus: Cel puțin șase membri ai Congresului SUA au anunțat că au contractat noul virus

  • 31 Martie 2020 11:08
Coronavirus: Cel puțin șase membri ai Congresului SUA au anunțat că au contractat noul virus

Cel puțin șase membri ai Congresului SUA au anunțat că au contractat noul coronavirus și alți peste 30 s-au autoizolat în speranța de a limita răspândirea acestuia, relatează marți Reuters, preluat de Agerpres. Numărul contaminărilor este în creștere și în rândul forțelor armate.

Săptămâna trecută, în pofida riscurilor pe care le-au presupus deplasarea și întrunirea la Capitoliu, circa 230 de aleși din Camera Reprezentanților (din totalul celor 430 de membri actuali) s-au întors la Washington pentru a vota planul federal de de relansare menit să atenueze impactul economic al pandemiei, după ce reprezentantul republican Thomas Massie a afirmat că va bloca încercările de a adopta proiectul fără un cvorum de cel puțin jumătate dintre membri.

Acum, după adoptarea planului de 2,2 mii de miliarde de dolari și promulgarea sa de către președintele Donald Trump, nici Camera Reprezentanților, nici Senatul SUA (100 de membri) nu este de așteptat să se mai reunească mai devreme de 20 aprilie.

Între aleșii care s-au întors săptămâna trecută la Washington pentru vot, democrata Nydia Velazquez, din New York, a anunțat luni că a fost diagnosticată cu coronavirus, deși nu a fost testată, după ce duminică a început să prezinte simptome ale bolii.

Vineri, la Capitoliu, Velazquez (67 de ani) a luat parte la ceremonia la care președinta Camerei, Nancy Pelosi, a semnat legea de răspuns la coronavirus. Pelosi (80 de ani) s-a consultat cu medicul care are grijă de aleșii americani, dar acesta a apreciat contactul ei cu Velazquez ca fiind unul de "risc scăzut" și nu i-a recomandat să ia măsuri speciale.

Un alt reprezentant, Mario Diaz Balart, a anunțat la 18 martie că a fost testat pozitiv la noul coronavirus după ce a început să aibă simptome la 14 martie, adică la mai puțin de 24 de ore după ce a participat alături de alți peste 400 de membri ai Camerei la o ședință pentru adoptarea unui pachet anterior de asistență anti-coronavirus.

Reprezentantul Ben McAdams a anunțat în mod similar la 18 martie că a luat virusul, după ce tot pe 14 martie a început să manifeste simptome. Pe 24 martie, McAdams a anunțat că s-a internat și medicii îi monitorizează nevoia ocazională de oxigen, iar ulterior a fost externat.

Reprezentantul Mike Kelly a comunicat vineri că a fost testat pozitiv la un post de testare drive-through, după ce medicii săi i-au recomandat să facă testul pentru că avea simptome ușoare de gripă.

Reprezentantul Joe Cunningham a anunțat la rândul său vineri că a fost testat pozitiv, deși simptomele au început deja să se îmbunătățească. Cunningham era în autoizolare din 19 martie, după ce a aflat că un alt membru al Congresului cu care s-a aflat în contact a fost testat pozitiv.

Și un senator, Rand Paul, a anunțat la 22 martie că a fost testat pozitiv și este în carantină, adăugând că este asimptomatic și se simte bine și s-a testat doar din exces de precauție. Paul a fost în Senat, inclusiv la sala de fitness, cu câteva zile înainte să primească rezultatul pozitiv.

Ulterior, cel puțin alți șase senatori s-au autoizolat ca urmare a contactului cu Paul sau alte persoane testate pozitiv. La fel au procedat peste 20 de membri ai Camerei reprezentanților, o parte ieșind între timp din izolare.

Chiar nr. 2 al republicanilor din Senat, John Thune, a lipsit de la votul din 25 martie asupra planului de relansare după ce s-a simțit rău și a plecat cu avionul acasă, în Dakota de sud. El a anunțat însă ulterior că s-a testat și rezultatul este negativ.

Pe de altă parte, Pentagonul a anunțat luni un prim deces în forțele SUA în urma contractării noului coronavirus. Este vorba de un membru al Gărzii naționale din New Jersey care era și medic și era internat din 21 martie, după ce a fost testat pozitiv. Decesul a avut loc sâmbătă.

În total 568 de militari ai SUA au fost testați pozitiv, a precizat Pentagonul, la care se adaugă alți peste 450 de angajați civili, contractori și membri de familie, menționează Reuters, care a relatat săptămâna trecută că armata americană a decis să nu mai transmită informații detaliate despre contaminarea cu noul coronavirus în rândurile sale pentru ca aceste informații să nu fie folosite de adversari. Numărul cazurilor de contaminare în rândul militarilor din SUA l-a depășit pe cel din rândul forțelor americane desfășurate în alte țări, conform unor oficiali citați de Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău