Cornel Ciurea: Înaintarea de către PSRM a unui candidat de premier – un șantaj față de celelalte partide
-
11 Februarie 2021 17:20
Graba cu care PSRM a propus-o pe Mariana Durleșteanu pentru funcția de premier, este, în opinia lui Cornel Ciurea, „un element interesant”, inclusiv pentru că socialiștii au venit cu această candidatură înainte de a se consuma votul din Parlament în favoarea sau împotriva Guvernului Gavrilița. Analistul politic presupune că PSRM a recurs la acest gest pentru a nu permite Maiei Sandu să se grăbească să o desemneze pe Natalia Gavrilița a doua oară la funcția de premier. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Prima tentativă de învestire a Guvernului: Ce a fost asta?”, organizate de Agenția de presă IPN.
În opinia analistului, înaintarea de către PSRM a unui candidat poate fi văzută ca un șantaj față de celelalte partide politice, în special față de cele care vor alegeri anticipate. „Vrei - nu vrei, acceptă candidatul nostru”, explică el.
În altă ordine de idei, Cornel Ciurea a spus că Platforma DA sau Partidul Democrat, atunci când au anunțat că nu au de gând să voteze Guvernul Gavrilița, cumva și-au coordonat acțiunile cu PAS. Analistul politic consideră că există o colaborare dintre aceste trei partide în Parlament. Din acest motiv, decizia luată de aceste partide, a fost cumva inspirată de o înțelegere comună a situației politice. Potrivit lui, socialiștii, Partidul Șor, și Pro Moldova au o altă înțelegere, despre care nu știe dacă e comună sau nu.
Analistul politic nu știe dacă va fi creată o majoritate oficială, sau cel puțin, dacă vor fi prezentate cel puțin 51 de semnături Maiei Sandu, în susținerea Marianei Durleșteanu. „Dacă vor fi prezentate, atunci se va putea spune că există o alianță între aceste formațiuni. Deocamdată asta este o ipoteză”, a spus el.
Cornel Ciurea a opinat că socialiștii au avut nevoie de o pauză înainte de a acționa în maniera zilei de azi, pentru a transfera o parte din responsabilități partidelor de dreapta, „care critica vehement guvernarea, dar care trebuia să dea dovadă de o minimă capacitate de a-și asuma răspunderea, asta voia PSRM să demonstreze întregii societăți”. În opinia lui, PSRM voia să demonstreze „că dreapta nu este foarte eficientă în preluarea guvernării și multe lucruri care le spune sunt niște fantezii”. El crede că socialității parțial și-au atins scopurile: să demonstreze că mișcarea dreptei „nu este una victorioasă, dar una șchiopătoare”.
În opinia lui Cornel Ciurea, propunerea Guvernului Gavrilița „a fost un act penibil” pe care l-a impus situația politică și posibil jocul necoordonat al actorilor, care, în rezultat, produce „consecințe neanticipate”.
Totodată, el a spus că, de astăzi, socialiștii reprezintă o latură a unei posibile majorități. „Alături de ei se pot alinia cei trei deputați independenți, excluzând deputații Partidului Politic Șor, dar aș lăsa loc pentru deputații Pro Moldova. Rămâne de văzut de unde vin cel puțin încă patru deputați, dar nu exclud că ar putea contribui la formarea majorității deputații care au plecat de la Pro Moldova la Pentru Moldova” a spus Cornel Ciurea.
Dezbaterea publică „Prima tentativă de învestire a Guvernului: Ce a fost asta?”, este ediția a 171-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.