Coridorul Vertical și strategia UE de eliminare completă a gazului rusesc până în 2027

  • 15 Martie 09:24
Coridorul Vertical și strategia UE de eliminare completă a gazului rusesc până în 2027

Conectate la Coridorul Vertical de gaze, direcționat din Grecia spre țările Europei Centrale, Republica Moldova și Ucraina își vor consolida securitatea energetică. La aceasta va contribui stocarea gazelor în rezervoarele ucrainene, a scris pe rețele „X” Geoffrey Pyatt, adjunctul secretarului de stat pentru energie al SUA, transmite IPN.

Potrivit discursului său la forumul „East Macedonia Thrace Forum II” care a avut loc pe 13-14 martie curent în orașul grec Alexandroupolis, Coridorul Vertical, care implică achiziționarea de gaz natural lichefiat (GNL) de către Grecia și transportarea acestuia în Europa Centrală, va deveni o nouă sursă de gaze pentru țările din regiune.

Pyatt a menționat că proiectul Coridorul Vertical este un pas important în dezvoltarea sectorului energetic al regiunii, deoarece oferă o sursă alternativă de gaze și ajută la reducerea prețurilor la gaze.

În plus, el a subliniat că acest proiect sprijină strategia UE de eliminare completă a gazului rusesc până în 2027.

În ianuarie IPN a relatat că Republica Moldova, Ucraina și Slovacia au aderat la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, alăturându-se Greciei, Bulgariei, României și Ungariei.

Anunțat pentru prima dată în 2016, coridorul vertical va fi integrat acum în gazoductul transbalcanic și va permite transportul gazelor naturale din Grecia către Republica Moldova și către depozitele subterane din Ucraina. Gazoductul va putea transporta atât gazele naturale din Azerbaidjan, cât și gaze lichefiate de la terminalele Revitus și Alexandroupolis din Grecia.

În ianuarie, SA Energocom testase deja mecanismul de transportare a acestor achiziții în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău