Coreea de Sud a reușit să recupereze din mare racheta cu care regimul Kim Jong Un a încercat să lanseze un satelit militar

  • 16 Iunie 2023 11:08
Coreea de Sud a reușit să recupereze din mare racheta cu care regimul Kim Jong Un a încercat să lanseze un satelit militar

Armata sud-coreeană a anunțat vineri că a reușit să recupereze o mare parte a rachetei nord-coreene care s-a prăbușit în mare, după 15 zile de căutări, relatează France Presse, citat de hotnews.ro.

Coreea de Nord a încercat să pună pe orbită primul său satelit de supraveghere militară la 31 mai, dar dispozitivul și încărcătura sa utilă s-au „prăbușit în mare" la scurt timp după lansare din cauza, potrivit Phenianului, unei defecțiuni la lansator.

După ce a desfășurat o flotă de nave și dragoare de mine, precum și zeci de scafandri, armata sud-coreeană a asigurat că a reușit să recupereze elementul principal al lansatorului, joi seară, 16 iunie, în Marea Galbenă.

„Elementul recuperat va fi analizat în detaliu de instituții specializate, precum agenția națională de dezvoltare a apărării", se arată într-un comunicat.

 
Piesa a fost recuperată la o adâncime de aproximativ 75 de metri, la circa 200 de kilometri sud-vest de Insula Eocheong, se adaugă în comunicat. Imaginile publicate de Ministerul Apărării din Coreea de Sud arată o lungă structură metalică albă, cilindrică, pe care este înscris cuvântul „Chonma", posibil forma prescurtată a numelui oficial al rachetei, Chollima-1.

Lansarea din 31 mai a fost criticată de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, care au considerat că încalcă rezoluțiile Națiunilor Unite ce interzic țării cu arme nucleare să efectueze teste folosind tehnologia rachetelor balistice.

Potrivit analiștilor, există puncte importante de convergență tehnologică între dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale și capacitățile de lansare spațială.

Seulul a încercat de două săptămâni să recupereze epava lansatorului, dat fiind că resturile sale ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine programele de rachete balistice și de sateliți ale Phenianului.

După eșecul din 31 mai, Coreea de Nord a promis că va reuși în curând să lanseze cu succes un satelit de recunoaștere militară.

De la escaladarea tensiunilor în 2019 cu vecinul său, Coreea de Nord și-a accelerat dezvoltarea militară și s-a declarat putere nucleară "ireversibilă" prin vocea liderului ei, Kim Jong Un.

Acesta a cerut o creștere „exponențială" a arsenalului nord-coreean, inclusiv a armelor nucleare tactice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău