Cooperarea pentru dezvoltare între R. Moldova și Germania sunt prezentate pe o hartă interactivă lansată astăzi, 13 aprilie

  • 13 Aprilie 2023 13:10
Cooperarea pentru dezvoltare între R. Moldova și Germania sunt prezentate pe o hartă interactivă lansată astăzi, 13 aprilie

Cooperarea pentru dezvoltare între Rep. Moldova și Germania, precum și „microproiectele” Ambasadei germane la Chișinău sunt prezentate pe o hartă interactivă lansată astăzi, 13 aprilie, în cadrul unui eveniment public. Evoluția economică, promovarea întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltarea locală și formarea duală sunt prioritățile Germaniei în cooperarea cu Rep. Moldova, scrie Radio Chișinău.

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, a declarat în cadrul evenimentului că din 1993 și până în 2022, Germania a furnizat asistență de dezvoltare Republicii Moldova în valoare totală de 193,2 milioane euro. Șefa misiunii diplomatice a vorbit și despre cele 150 milioane euro oferite pentru a ajuta Moldova să atenueze impactul războiului și a reiterat susținerea Germaniei pentru parcursul european al Chișinăului:

Statutul Moldovei ca țară candidat în UE oferit anul trecut acordă un alt imbold cooperării noastre. Noi aparținem împreună familiei Europene. De aceea, Germania va continua susținerea Rep. Moldova pe calea ei de a deveni membră deplină a acestei familii. În focusul nostru rămâne dezvoltarea economică, dezvoltarea și promovarea întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltarea locală și formarea duală. Acestea vor fi și vor rămâne prioritățile noastre pe viitor. Germania va oferi asistență adițională pentru creșterea rezilienței economice și de asemenea pentru pașii următori spre integrarea Europeană”,  a menționat Margret Uebber.

Prezent la eveniment, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a menționat că Germania este unul dintre principalii parteneri europeni ai Republicii Moldova în procesul de integrarea europeană:

Germania este un partener economic important pentru Rep. Moldova. Investitorii Germani cu adevărat schimbă comunitățile din țara noastră odată cu prezența lor. În Rep. Moldova mai sunt multe lucruri de făcut, trebuie să ne creștem economia, și nivelul de dotare al infrastructurii, iar până în acel moment sunt mii de comunități care și-au schimbat soarta în bine datorită asistenței germane și contribuabilului German”, a spus Dumitru Alaiba.

Directoarea de țară a Societății Germane pentru Cooperarea Internațională, GIZ Moldova, Claudia Hermes, a declarat că prin implementarea proiectelor sale, Agenția împreună cu Guvernul Germaniei, răspund la necesitățile populației din Republica Moldova:    

Vorbim despre autoritățile publice locale, societatea civilă. Muncim pentru dezvoltarea regională și ne focusăm foarte mult pentru a oferi acest cadrul legal, pentru a conecta diverși agenți etc. La fel susținem Guvernul și societatea civilă pentru a preveni corupția, susținem comunitățile și refugiații din Ucraina”, afirmă Claudia Hermes.      

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului comun al Ambasadei Germaniei, GIZ Moldova și al Băncii Germane pentru Reconstrucție de prezentare a hărții interactive E-Map privind cooperarea pentru dezvoltare între Rep. Moldova și Germania.

Potrivit organizatorilor evenimentului, harta interactivă va veni în ajutorul partenerilor, dar și a publicului larg pentru a se informa despre cooperare, dar și despre proiectele în curs de desfășurare. Aceasta va fi actualizată și va conține informații în limbile română și engleză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău