Peter Michalko: Cooperarea comercială R.Moldova - UE s-a dezvoltat mult mai rapid decât așteptările inițiale. Exportul către piața europeană atinge 70%

  • 23 Aprilie 2019 18:17
Peter Michalko: Cooperarea comercială R.Moldova - UE s-a dezvoltat mult mai rapid decât așteptările inițiale. Exportul către piața europeană atinge 70%

Relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova au atins un nivel foarte înalt și Acordul de Asociere este unul care într-adevăr este la un nivel progresiv. Asemenea Acord a fost aplicat în trecut pentru unele țări care și-au dezvoltat relația foarte apropiată cu UE, iar unele dintre ele au devenit și membre ale comunității. Despre aceasta a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, într-un interviu pentru IPN. Potrivit lui, relația dintre Republica Moldova și UE s-a dezvoltat într-un tempou mult mai rapid decât s-a așteptat inițial, iar cooperarea comercială deja astăzi atinge nivelul de 70% al exporturilor din Republica Moldova către piața europeană.

„Acesta este un rezultat extraordinar în cinci ani, care a venit mult mai devreme decât s-au așteptat experții, dar a adus și niște neîndreptățiri în ceea ce privește miturile care au existat înainte. De exemplu, a fost un mit potrivit căruia sectorul agro-alimentar va fi unul foarte afectat de Acordul de Liber Schimb. Nu s-a adeverit acest lucru. Exporturile în sectorul agro-alimentar au crescut mult mai mult decât cel industrial. Imaginați-vă că în sectorul agroalimentar au crescut exporturile la nivel de 44% în comparație cu ceea ce a fost înainte de Acordul de Liber Schimb. În sectorul industrial este o creștere de 11%”, a menționat oficialul european.

Șeful Delegației UE spune că în domeniul industrial actualmente se fac multe investiții care vor aduce la creșteri și în viitor. „Dar și în sectorul agro-alimentar viitorul este încă foarte deschis pentru creștere pentru că odată cu implementarea standardelor pentru produsele de origine animalieră, va fi o creștere de exporturi încă mai mare”. Și aceasta se așteaptă în următorii ani. Nu pot să spun când, dar noi am dori să fie cât mai repede și sunt sigur că și producătorii din Republica Moldova tot așa doresc. Totul este în mâinile agențiilor respective – ANSA etc. Noi oferim susținere în această privință”, a notat Peter Michalko.

Oficialul european a menționat și câteva proiecte în domeniul educației și științei, care sunt considerate de succes. În programul „Orizont” există cooperare cu universitățile din Europa în domeniul cercetării și posibilități pentru instituțiile din Republica Moldova de a fi parte celor mai complexe încercări în cercetare și știință contemporană. „Aceasta, în perioada tranziției, cu lipsă de resurse adecvate, ajută țara să țină pas cu lumea pe linia întâi de cercetare și știință. Cred că acestea sunt experiențe foarte pozitive care ne dă speranța că există o agendă pozitivă de care putem să facem uz în anii viitori, împreună cu domeniile în care nu am văzut progrese așa de mari sau unde s-au înregistrat și regrese și am vrea să vedem îmbunătățiri”, spune Peter Michalko.

Ambasadorul UE menționează că și experiența legată de regimul fără vize este una pozitivă. „Mai mult de două milioane de cetățeni din Republica Moldova deja au folosit această posibilitate, au călătorit prin Europa, au venit înapoi și au adus multă experiență. Este important că avem cooperare și în domeniul educației și cercetării. De exemplu, programul Erasmus – mai mult de o mie de tineri din Moldova au mers pe la Universitățile din Europa și au revenit în țară. Ei sunt cei care sunt viitorul acestei țări în economie, sectorul academic și vor aduce aceste standarde europene, standarde la cel mai înalt nivel din lume și aici în Moldova”, a afirmat Peter Michalko.

Legat de îngrijorările privind o eventuală abolire a regimului fără vize, Peter Michalko spune că aceasta este o întrebare pentru viitoarea guvernarea. „Eu am spus că așteptarea și deschiderea noastră este pentru continuarea relațiilor noastre așa cum sunt construite. Așteptăm îndeplinirea angajamentelor cât mai repede pentru ca să putem și noi să continuăm susținerea și asistența noastră pentru schimbările în Republica Moldova spre mai bine. Asta ține și de domeniul de liberalizare a vizelor pentru că acolo sunt așteptări foarte concret formulate”, a declarat ambasadorul UE.

„Pentru aceasta, Republica Moldova trebuie, fără ezitare, să facă pași în lupta împotriva corupției, împotriva spălării banilor murdari. Aceștia țin de statul de drept și este în mâinile autorităților Republicii Moldova ca să fie realizat cât mai repede. Noi sperăm că așteptările noastre și ale cetățenilor Republicii Moldova se vor îndeplini pentru că oamenii care trăiesc în țara vecină cu UE, care muncesc foarte mult, au dreptul la un viitor mai bun și sperăm că acest viitor le va fi adus și oferit”, a afirmat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, în interviul pentru IPN.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău