Convorbire telefonică între consilierii pentru securitate națională ai lui Klaus Iohannis și Joe Biden: SUA sprijină eforturile României de a ajuta R. Moldova în aprovizionarea cu energie

  • 05 Mai 2022 12:21
Convorbire telefonică între consilierii pentru securitate națională ai lui Klaus Iohannis și Joe Biden: SUA sprijină eforturile României de a ajuta R. Moldova în aprovizionarea cu energie

Consilierii pe probleme de securitate națională ai președinților SUA și României au avut miercuri o convorbire telefonică, cei doi oficiali axându-se pe consolidarea flancului estic al NATO, sancționarea Rusiei, sprijinirea Ucrainei și eforturile României pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, a informat Casa Albă, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, și consilierul prezidențial român pe probleme de securitate, Ion Oprișor, au făcut un schimb de opinii cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Cei doi au subliniat angajamentul lor continuu de a sprijini Ucraina, de a impune costuri Rusiei și de a consolida flancul estic al NATO. De altfel, o discuție similară a avut loc și în urmă cu două săptămâni între președintele american Joe Biden și liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britaniei, Poloniei, României, instituțiilor UE și NATO. Atunci, Biden, Macron, Scholz, Johnson, Iohannis și ceilalți lideri au exprimat “un larg consens cu privire la necesitatea creșterii presiunii asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancțiuni”. 

În cadrul convorbirii cu Oprișor, Jake Sullivan și-a exprimat aprecierea pentru furnizarea generoasă de asistență umanitară din partea României pentru ucrainenii care fug de violențele rusești.

Sprijinul României pentru Ucraina a fost apreciat recent și de președintele Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei premierului Nicolae Ciucă la Kiev, dar și de ministrul de externe Dmytro Kuleba, în timpul unei vizite la București, când șeful diplomației ucrainene a afirmat că România practică o “politică inteligentă” în susținerea Ucrainei. Totodată, România și-a manifestat dorința de a sprijini reconstrucția post-conflict a Ucrainei și a pus la dispoziție portul Constanța pentru transportul de cereale și alte produse alimentare.

De asemenea, Jake Sullivan i-a comunicat lui Ion Oprișor sprijinul SUA pentru eforturile României de a-și diversifica în continuare aprovizionarea cu energie, îndepărtându-se de sursele rusești, ajutând în același timp vecinii, precum Republica Moldova, să facă același lucru.

România se numără printre țările UE care susțin terminarea cât mai rapidă a dependenței europene de hidrocarburile rusești, inclusiv noul pachet de sancțiuni care prevede renunțarea la importurile de petrol rusesc. În egală măsură, Bucureștiul depune eforturi pentru demararea extracției de gaze naturale din Marea Neagră, coaliția de guvernare transmițând către Parlament proiectul de lege offshore, în timp ce Romgaz a achiziționat participația companiei americane ExxonMobil la perimetrul gazifer Neptun Deep, de unde România va putea extrage gaze abia în 2026.

Precedenta convorbire telefonică bilaterală între consilierii pe probleme de securitate națională ai președinților SUA și României a avut loc la finele anului trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău