Conturile Rusiei la Bruxelles au fost înghețate

  • 19 Iunie 2015 10:36
Conturile Rusiei la Bruxelles au fost înghețate

Conturile misiunilor diplomatice ale Rusiei la Bruxelles au fost înghețate, a anunțat joi Ministerul rus de Externe, care l-a convocat pe ambasadorul belgian la Moscova pentru a protesta 'energic' împotriva acestei decizii, transmite Agerpres.

Conform agenției ruse de presă RIA Novosti, înghețarea acestor conturi ale Rusiei este legată de nerespectarea de către Moscova a deciziei emise de Curtea de Arbitraj de la Haga, care a condamnat în luna iulie 2014 statul rus la plata unei despăgubiri de 50 de miliarde de dolari foștilor acționari ai companiei Yukos, grupul petrolier al lui Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai înverșunați opozanți ai președintelui Vladimir Putin.

Grupul Yukos a fost lichidat de justiția rusă la începutul anilor 2000, în urma unui proces de evaziune fiscală, fiind preluat parțial de compania Rosnefti. Conform instanței de la Haga, desființarea companiei Yukos a fost o decizie motivată politic, cu scopul nu de a recupera impozitele neplătite, ci falimentarea ei.

Autoritățile belgiene au răspuns că decizia justiției de blocare a acelor conturi a fost pusă în aplicare de executorii judecătorești, și că nu au nicio implicare. Ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaiev, a exclus acordarea vreunei despăgubiri acționarilor Yukos.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău