CONTRABANDĂ cu articole sportive. 9 persoane reținute

  • 13 August 2015 12:22
CONTRABANDĂ cu articole sportive. 9 persoane reținute

Nouă persoane, între care și 4 angajați ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova , au fost reținute și puse sub învinuire, fiind acuzate de contrabandă cu articole sportive și echipamente de fitness.

Valoarea prejudiciului estimat pentru taxele vamale neachitate se ridică la un milion și jumătate de dolari SUA.

Schema de contrabandă, deconspirată astăzi de procurori, prin care pe teritoriul țării erau introduse echipamente sportive de la două branduri renumite pe plan internațional, era utilizată timp de mai mulți ani.

Articolele de sport ajungeau în vânzare în două rețele mari de magazine sportive de firmă din Republica Moldova. Acestea erau importate inițial în zona economică liberă cu scopul declarat de a fi ulterior reexportate. Marfa rămânea însă în țară și era comercializată pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

”După introducerea mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova în zonele economice libere, se reîncărcau în automobilele destinate reexportului, care însă la punctele de trecere la frontiera de stat nu mai aveau marfa corespunzătoare. În urma înțelegerii prealabile cu vameșii, aceștia aplicau semnăturile și ștampilele pe documentele vamale, neefectuând controlul mărfurilor”, a declarat Vitalie Busuioc.

Printre persoanele învinuite figurează 4 vameși, administratorul și fondatorul unei firme și trei șoferi de camion care sunt suspectați că între anii 2008 și 2011 ar fi introdus prin contrabandă articole sportive și echipamente fitness de firmă, estimate la peste 5,5 milioane de dolari americani sau 62 de milioane de lei moldovenești. Valoarea prejudiciului se ridică la 26 de milioane de lei moldovenești, echivalentul a 1,5 milioane de dolari, sumă pentru care nu s-au achitat drepturile de import.

Învinuiții riscă închisoare de la 3 la 10 ani, cu sechestrarea bunurilor, în scopul asigurării recuperării prejudiciilor cauzate bugetului public.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău