Consumul de alcool în timpul sarcinii crește riscul retardului mintal la făt
-
08 Septembrie 2017 10:30
Consumul de alcool în timpul sarcinii are consecințe grave: afectează creșterea și dezvoltarea oaselor copilului, a organelor interne, a creierului și constituie o cauză importantă de retardare mintală la copil, care, odată apărută, este ireversibilă. În acest context, pe tot teritoriul țării se desfășoară o amplă campanie de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii, cu genericul: „Sunt prea mic ca să beau”, care vine să marcheze Ziua Internațională cu același generic.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, citat de IPN, se spune că, pe măsură ce cresc, acești copii pot dezvolta probleme de sănătate mintală, au dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament inadecvat, abuz de droguri sau alcool.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (2013), Republica Moldova este una din țările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe plan internațional (locul doi în lume) cu 16,8 de litri de alcool pur per capita/per an, iar consumul de alcool afectează 74,8% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 16-55 de ani, constituind al treilea factor de risc după numărul de decese.
În ultimii ani, femeile constituie 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism, cu o pondere mult mai înaltă în spațiul rural, estimându-se cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice printre femeile de vârstă reproductivă, iar 31 % din respondenți nu conștientizează despre daunele asupra fătului.
Începând cu anul 2014, sub egida European FASD Alliance (Alianța Europeană privind Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale), în mai multe țări este desfășurată Campania Internațională de informare și sensibilizare „Sunt prea mic ca să beau”. Republica Moldova a aderat la Rețeaua „Sunt prea mic ca să beau” în anul 2015, la inițiativa Asociației Obștești „Progres prin Alternativă”.