Consultările pentru formarea guvernului trebuie să înceapă cât mai curând, opinie

  • 24 Iulie 2021 09:30
Consultările pentru formarea guvernului trebuie să înceapă cât mai curând, opinie

După constituirea noului Legislativ și a fracțiunilor parlamentare, șeful statului trebuie să înceapă consultările în vederea identificării unui candidat la funcția de prim-ministru. Este opinia profesorului în drept constituțional, Alexandru Arseni. Potrivit constituționalistului, în condițiile pandemiei, guvernarea nu are prea mult timp la dispoziție pentru negocieri, iar până la sfârșitul lunii ar trebui să fie învestit un nou Guvern. Deși au rămas în afara Parlamentului, reprezentanții Platformei DA spun că sunt gata să le dea reprezentanților PAS o mână de ajutor, notează IPN.

Potrivit decretului președintelui Maia Sandu, ședința de constituire a Parlamentului nou-ales va avea loc luni, 26 iulie, începând cu ora 10. După lege, ședința este convocată de șeful statului și prezidată de decanul de vârstă.

„Până luni, actualul Parlament este încă în exercițiul mandatului. Abia luni decanul de vârstă va prezida ședința Parlamentului, președintele Curții Constituționale va citi hotărârea Curții, din acel moment, mandatul deputaților din fosta legislatură va înceta și se va produce transferul puterii. Firesc ar fi ca noii deputați luni deja să vină cu procesele-verbale de constituire a fracțiunilor. Pentru ca în aceeași zi președintele țării să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru”, a spus expertul în drept constituțional Alexandru Arseni, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

În același timp, expertul politic Viorel Cibotaru se arată sceptic că Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor își va menține unitatea în viitorul Palament. Cel mai probabil, PSRM și PCRM vor deveni două fracțiuni parlamentare distincte, spune Cibotaru.

„PSRM a avut Președinția, Parlamentul și Guvernul și n-a făcut nimic. Ce ar mai putea să facă acum când este în opoziție, decât circ și haos? Fracțiunea PAS a fost activă în această perioadă de doi ani, foștii deputați PAS au acumulat experiență. În plus, atunci când s-a decis asupra acestei opțiuni de alegeri anticipate, atunci s-a început și lucrul asupra planului de guvernare și multe lucruri deja sunt puse la punct”, a spus Viorel Cibotaru.

Deși Platforma DA nu se mai regăsește în Parlament, reprezentanții formațiunii spun că sunt gata să pună umărul la schimbările anunțate de PAS.

„Noi nu putem doar să monitorizăm activitatea guvernanților, ci chiar putem să ajutăm. Suntem dispuși să ajutăm pentru că avem același ideal, să facem din Republica Moldova o țară prosperă. Sunt 25 de inițiative legislative ale Platformei DA care au fost votate în prima lectură, dar din cauza dizolvării Parlamentului nu am reușit să le ducem până la capăt. Sper PAS să le ducă la bun sfârșit”, a spus ex-vicepreședintele Platformei DA, Liviu Vovc.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32, iar Partidul Politic Șor s-a ales cu 6 mandate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău