Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, izolarea termică a clădirilor sociale, construcția centralelor electrice, printre principalele acțiuni pe care și le propune să le realizeze Ministerul Infrastructurii în acest an

  • 18 Ianuarie 2023 13:25
Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, izolarea termică a clădirilor sociale, construcția centralelor electrice, printre principalele acțiuni pe care și le propune să le realizeze Ministerul Infrastructurii în acest an

Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, izolarea termică a clădirilor sociale, construcția centralelor electrice, precum și alinierea legislației la standardele europene, sunt principalele acțiuni în domeniul energetic pe care și le propune să le realizeze Ministerul Infrastructurii în acest an. Planul a fost discutat în cadrul consultărilor publice organizate astăzi la Guvern cu participarea societății civile, mediului de afaceri, și reprezentanților instituțiilor din subordine. În timp ce unii participanți consideră că planul Ministerului nu este realist, alții au salutat inițiativele și au venit cu un șir de propuneri, transmite Radio Chișinău.

Prima și principala prioritate pe domeniul energetic a Ministerului Infrastructurii este inițierea pregătirilor pentru sezonul rece 2023-2024, a subliniat secretarul de stat în domeniul Energeticii, Constantin Borosan. Referindu-se la securitatea energetică, autoritățile au ca prioritate linia electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, de interconectare directă cu România.

„În ceea ce privește proiectele de infrastructură ne propunem să atingem un progres în implementarea construcției liniei electrice Vulcănești- Chișinău, care va crește securitatea aprovizionării cu energie electrică a țării noastre”, a spus Borosan.

Secretarul de stat Constantin Borosan a vorbit și despre facilitarea capacităților de generare a energiei în R. Moldova:

„Pe domeniul electro-energetic ne propunem facilitarea procedurilor de construcție a centralelor electrice. Ne propunem să facilităm construcția capacităților de generare interne în țara noastră. Ne propunem să intervenim la acest regulament”, a menționat Borosan.

În domeniul eficiență energetică, autoritățile își propun în acest an să izoleze termic clădirile sociale, în special spitalele. Totodată, în sectorul public va fi instituit un sistem informațional de management energetic, astfel încât energia să fie gestionată eficient, iar cheltuielile să fie reduse.

Ministerul își propune ca în acest an să fie adoptată directiva privind stocurile minime de țiței și produse petroliere, astfel încât să fie asigurată securitatea aprovizionării cu combustibili.

La fel, autoritățile planifică să modifice, în 2023, legea cu privire la promovarea energiei din surse regenerabile, pentru atragerea investițiilor private în acest sector.

De asemenea, anul acesta ar putea fi aprobat un program de subvenționare a TVA-ului pentru consumatorii casnici, care intenționează să-și instaleze sisteme fotovoltaice.

Unii dintre cei prezenți la consultări s-au arătat sceptici în privința realizării acestui plan în 2023.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, reprezentant al comunității WatchDog, a recomandat să fie inițiată o campanie de informare despre existența tehnologiilor care pot permite reglarea temperaturii în locuință.

„Atunci când consumatorii vor vedea la TV, la vecinii lor, că există posibilitatea fiind la încălzire centralizată să ai contor, să poți regla temperatura, să ai termostat, apă caldă anul împrejur, eu cred că asta va stimula dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică”, a declarat Tofilat.

Totodată, expertul a îndemnat autoritățile să renunțe la secretizarea datelor privind fluxurile de energie și achizițiile de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău