Constantin Noica – creator român de școală și sistem filozofic

  • 11 Iulie 2016 17:00
Constantin Noica – creator român de școală și sistem filozofic

100 de personalități din cultură sau știință care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă și curaj au adus România intre țările care au imbogățit cunoașterea universală.

La începutul anilor 80 ai secolului trecut, Păltinișul se transforma într-un adevărat loc de pelerinaj pentru numeroși tineri intelectuali aflați în căutarea unui ”antrenor cultural”. Se năștea ”Fenomenul Noica”. Filozoful, retras în mica stațiune de lângă Sibiu, devine în curând un personaj legendar al lumii culturale românești.

Constantin Noica s-a născut în 12 iulie 1909, în localitatea Vitănești din județul Teleorman. Începe gimnaziul în București, urmează cursurile Liceului ”Spiru Haret”, după care se înscrie la Facultatea de Filozofie și Litere pe care o va absolvi în 1931. La numai 25 de ani publică prima lucrare, ”Mathesis sau bucuriile simple”, recompensată cu Premiul Fundațiilor Regale. Anul 1938 și-l petrece la Paris, ca bursier al statului francez. La începutul lui 1941, Noica pleacă în Germania, unde ocupă un post de referent la Institutul Român de la Berlin.

După război, odată cu venirea la putere a comuniștilor, pentru Noica începe o lungă excludere din viața publică. În perioada 1949-1958 are domiciliu forțat la Câmpulung-Muscel. În 1958, filozoful este arestat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de ”grupul Noica”. Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964. Începînd din anul următor este cercetător principal la Centrul de Logică al Academiei Române, de unde se va pensiona în 1975. Filozoful se mută apoi la Păltiniș, iar mica lui cabană de acolo devine loc de pelerinaj și de dialog de tip socratic pentru admiratorii și discipolii săi.

”Fenomenul Noica” a însemnat un extraordinar fenomen de popularitate, extins mult dincolo de filozofia academică. În timpul ultimilor ani ai vieții, Constantin Noica a căpătat statutul unei adevărate „instituții naționale”, după cum aveau să consemneze elevii săi.

Cărțile lui Constantin Noica au apărut regulat, chiar dacă în tiraje mici. ”Rostirea filozofică românească”, ”Creație și frumos în rostirea românească”, ”Sentimentul românesc al ființei”, ”Devenirea întru ființă”, ”Eminescu sau Gânduri despre omul deplin al culturii românești”, sunt borne esențiale în cultura noastră și îi definesc preocupările ideatice.

Constantin Noica, creator român de școală filozofică și de sistem filozofic, s-a stins din viață în 4 decembrie 1987, fiind înmormântat, la dorința lui, la Schitul Păltiniș.

Radio Romania Cluj
Realizator: Dan MOȘOIU
Voice-over: Anca Mureșan BOTA
Prezentator: Nicoleta GHIȘA
Operator cameră. Călin FĂRCAȘ
Editor imagine: Călin FĂRCAȘ

Sursa: eualegromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău