Constantin Borosan, la București: Sincronizarea și interconectarea cu România oferă securitate și previziune
-
09 Aprilie 2024 18:33
În perioada 8-9 aprilie 2024 s-a desfășurat, la București, sesiunea a XII-a a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România, în contextul unei dinamici fără precedent a colaborării bilaterale pe fiecare palier economic.
Secretarul de stat Constantin Borosan, care a reprezentat Ministerul Energiei la reuniune, a subliniat că agenda bilaterală intensivă este confirmată și de acordurile semnate în ultimii doi ani, Memorandumul de înțelegere în domeniul securității energetice, Memorandumul privind realizarea proiectelor de interconexiune energetică și Memorandumul care vizează viitoarea producție de energie curată și sigură de la centralele nucleare.
Constantin Borosan a exprimat mulțumiri pentru sprijinul acordat cetățenilor Republicii Moldova în depășirea crizelor energetice cu care s-a confruntat țara noastră în toamna anului 2021 și 2022, sub formă de furnizare a energiei electrice la preț plafonat, donațiilor de păcură și stabilizarea sistemului național prin sincronizare la ENTSO-E.
„Sincronizarea și interconectarea cu România oferă securitate și previziune – un element vital pentru dezvoltarea afacerilor. Deja astăzi întreprinderi din Moldova și din România efectuează schimburi comerciale import / export de energiei electrică. Pe domeniul energiei regenerabile există un potențial uriaș de cooperare bilaterală în contextul agendei de decarbonizare și electrificare a sectoarelor de consum a energiei electrice”, a declarat Constantin Borosan.
Acesta a reiterat că în Republica Moldova în 2023 deja și-a început operațiunile Bursa Română de Mărfuri – platformă de tranzacționare a gazelor naturale, iar săptămâna aceasta urmează a fi încheiată o primă licitație, lansată de către CET-Nord. În același timp, filiala OPCOM a fost licențiată de către ANRE Moldova și ne ambiționăm să lansăm tranzacții de energie electrică chiar în anul curent, iar aceasta înseamnă noi oportunități pentru mediul de afaceri, pentru producători și furnizori de energie electrică, un preț transparent și accesibil pentru consumatori casnici și industriali, a spus Borosan.
Părțile au subliniat importanța primordială a proiectelor de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României în atingerea obiectivului de consolidare a securității energetice în spațiul est-european, prin diversificarea surselor și a rutelor de transport, și-au declarat intenția de a continua colaborarea în vederea realizării proiectelor de interconectare a rețelelor naționale de transport de gaze naturale și energie electrică din cele două țări, precum și a proiectelor complementare, urmând a întreprinde demersuri pentru a declara drept obiective strategice de importanță națională proiectele cuprinse în Memorandumul de Înțelegere semnat la Chișinău la 11 decembrie 2023.
De asemenea, părțile au exprimat angajamentul pentru continuarea eforturilor de realizare a celei de-a treia linii de interconexiune de 400 kV, care va stabili o nouă legătură între Gutinaș (România) și Strășeni (Republica Moldova).
Totodată, reprezentanții Chișinăului și Bucureștiului au reconfirmat statutul prioritar al gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, al extinderii acestuia prin construcția conductei de transport de gaze Centura Chișinăului, acesta având un rol determinant în asigurarea diversificării rutelor de aprovizionare, precum și realizarea lucrărilor complementare interconexiunii Iași-Ungheni-Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru transportul gazelor naturale în ambele direcții, respectiv analizarea posibilității creșterii capacității de transport gaze naturale bidirecționale prin intermediul interconectorului Iași-Ungheni. Aceste obiective ar urma să fie realizate până la sfârșitul anului 2031.