Consiliul UE a aprobat prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele agroalimentare ucrainene

  • 28 Aprilie 2023 16:26
Consiliul UE a aprobat prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele agroalimentare ucrainene

Consiliul Uniunii Europene, ce reunește statele membre ale UE, a aprobat vineri, 28 aprilie, prelungirea cu un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale și cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE, transmite Agerpres.

Decizia de a prelungi accesul liber al produselor ucrainene pe piața UE a fost aprobată "în unanimitate" de ambasadorii statelor membre, a anunțat președinția suedeză a Consiliului UE. Pentru a intra în vigoare, această decizie, luată la cererea Comisiei Europene, mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei țări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale și celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale și altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Pe de altă parte, mari cantități de cereale ucrainene destinate statelor terțe și transportate prin "coridoarele de solidaritate" create pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele în afara UE au rămas pe piețele țărilor central și est-europene.

Premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria și președintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe piețele din țările lor prin supraofertă și prăbușirea prețurilor.

Într-o scrisoare adresată în martie președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci lideri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată vineri de Consiliul UE.

Pentru a-și proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale. În acest timp, Bruxellesul insistă că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competența exclusivă a UE în politica comercială.

"Contactele continuă" pe acest subiect și "ne ocupăm în continuare" de acest caz, a transmis vineri laconic Comisia Europeană printr-un purtător de cuvânt.

Ca o formă de compensație pentru pierderile suferite de statele est-europene, Comisia Europeană a suplimentat săptămâna trecută cu 100 de milioane de euro ajutorul precedent de 56,3 de milioane de euro din rezerva de criză a UE destinat agricultorilor din statele est-europene prejudiciați de importurile de cereale ucrainene, ajutor care, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, este "prea puțin, o picătură într-un ocean al nevoilor".

Comisia Europeană a propus de asemenea un plan prin care importurile de cereale ucrainene în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria să fie autorizate doar pentru tranzitarea acestor țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău