Consiliul Superior al Magistraturii | Judecătoriile vor avea magistrați specializați pe examinarea cauzelor de insolvabilitate

  • 18 Ianuarie 2018 15:30
0%
00:00:00
00:00:00

Judecătoriile vor avea magistrați specializați pe examinarea cauzelor de insolvabilitate a companiilor, potrivit unei hotărâri aprobate joi, 18 ianuarie, de Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, CSM a respins o solicitare ca dosarele aflate deja pe rol să fie examinate în continuare de Curțile de Apel. Transferul cazurilor de la instanțele de apel la judecătorii va întârzia examinarea lor, susține însă Uniunea Administratorilor Autorizați. 

Potrivit unor modificări operate în legislație la sfârșitul anului trecut, dosarele de insolvabilitate vor fi transferate de la Curțile de Apel la judecătorii. Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că în cadrul instanțelor de fond vor exista judecători specializați pe cauze de insolvabilitate și de lichidare a întreprinderilor.

Spre exemplu, la Judecătoria Chișinău vor exista 10 asemenea magistrați. Totodată, CSM a respins un demers al Uniunii Administratorilor Autorizați care a cerut ca dosarele existente în prezent să fie examinate de Curțile de Apel. Membra CSM, Nina Cernat.

„Consider că demersul de a lăsa în competența Curții de Apel Chișinău aceste dosare pentru examinare în continuare nu este corect pentru examinarea va dura 3-4 ani și o să fie haos. Curțile de apel vor avea competența de a examina doar recursurile asupra încheierilor, hotărârilor adoptate pe aceste categorii de dosare de instanțele de fond.”

Transferul dosarelor de la Curțile de Apel la judecătorii va provoca întârzieri la examinarea cauzelor, iar unii participanți la proces ar putea folosi această situație în favoarea lor, a comentat pentru Radio Chișinău, președintele Uniunii Administratorilor Autorizați, Ion Popa

„Avem probleme de termen. Vă imaginați că în perioada aceasta sunt numite adunări ale creditorilor, ședințe de validare a creanțelor, cereri de încasare a datoriilor, etc.  riscăm pe unele dosare ca termenii să expire și unii din participanți să încerce să beneficieze de aceste „înlesniri”.”

Transferul cazurilor de insolvabilitate de la Curțile de Apel la instanțele de fond a fost votat în Parlament în luna decembrie și a intrat în vigoare acum două săptămâni. Proiectul este considerat controversat de experți, dar și de actualul ministru al Justiției, Alexandru Tănase.

În prezent, doar la Curtea de Apel Chișinău se află pe rol aproximativ 3000 de dosare de acest fel, iar la Bălți – peste 500.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău