Consiliul Municipal Chișinău a aprobat taxele locale în municipiul Chișinău pentru anul 2022. Ce se modifică? (Bizlaw)

  • 17 Decembrie 2021 10:02
Consiliul Municipal Chișinău a aprobat taxele locale în municipiul Chișinău pentru anul 2022. Ce se modifică? (Bizlaw)

Mai multe cote ale taxelor locale din capitală vor fi modificate de la 1 ianuarie 2022. În ședința din 16 decembrie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat proiectul de decizie ”Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2022”, transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, la stabilirea cotelor taxelor locale pentru anul 2022, APL Chișinău propune ajustarea cotelor stabilite pentru anul 2021 la rata inflației anului anterior. Astfel, au fost actualizate cotele următoarelor taxe:

Taxa de piață –

  • 50 de lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte;
  • 15 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate la periferia orașului, cu regim scurt de activitate de 1-3 zile;
  • 38 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate la periferia orașului, cu regim de activitate de 6-7 zile;
  • 72 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate în teritoriul orașului, cu regim scurt de activitate de 1-3 zile;
  • 87 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate în teritoriul orașului, cu regim de activitate de 6-7 zile
  • 870 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele de flori amplasate în perimetrul parcurilor de cultură și odihnă, cu regim de activitate non-stop; 
  • 73 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru celelalte piețe de flori cu regim de activitate non-stop;
  • 19 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele de tip „second hand”.
  • Taxa pentru dispozitivele publicitare - 775 de lei anual pentru fiecare metru pătrat din suprafața feței (fețelor) dispozitivului publicitar.
  • Taxa pentru amenajarea teritoriului - 165 lei anual pentru fiecare salariat și/sau fondator al întreprinderii individuale, al gospodăriei țărănești (de fermier), de asemenea membrii acesteia și/sau pentru fiecare persoană ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiției.
  • Taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor pe teritoriul municipiului Chișinău - 0,26 % din venitul din vânzări ale  bunurilor declarate la licitație sau valoarea biletelor de loterie emise.
  • Taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) - 5,2 % din venitul din vânzări ale serviciilor de plasare și/sau difuzare a anunțurilor publicitare prin intermediul serviciilor cinematografice, video,  prin rețelele telefonice, telegrafice, telex, prin mijloacele de transport, prin alte mijloace (cu excepția TV, internetului, radioului, presei periodice, tipăriturilor) cu excepția amplasării publicității exterioare.
  • Taxa de aplicare a simbolicii locale - 0,26 % din venitul din vânzări ale   produselor fabricate cărora li se aplică simbolica locală  și
  • Taxa pentru parcare - 31 lei anual pentru fiecare metru pătrat din suprafața parcării.

Cu referire la cotele taxelor pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chișinău, pentru fiecare autovehicul (microbuz, autobuz), s-a stabilit că acestea se mențin la nivelul anului 2021. În cazul taxei pentru prestarea serviciilor în regim de taxi, s-a stabilit cota taxei în mărime de 350 de lei pentru fiecare unitate de transport, având în vedere că aceste cote nu au fost ajustate din anul 2013.

Cotele la taxa pentru salubrizare (10 lei lunar pentru fiecare persoană fizică înscrisă la adresa declarată ca domiciliu, în funcție de apartament și bloc sau casă la sol), taxa pentru posesorii de câini (120 lei anual pentru fiecare câine) și taxa pentru cazare (3 % din venitul din vânzări ale   serviciilor de cazare prestate de structurile cu funcții de cazare) sunt menținute la nivelul cotelor aprobate pentru anul 2021 (ținându-se cont de situația creată în domeniul serviciilor hoteliere în legătură cu impactul negativ al pandemiei COVID-19).

Municipalitatea menționează că în cazul sistării activității agenților economici de către Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova, în legătură cu declararea situației excepționale de COVID-19, pe perioada sistării activității, subiecții impunerii se scutesc de plata taxei de piață, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii și taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele regulate municipale.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău