Consiliul Europei și OSCE: Inițiativele de modificare a Codului Audiovizualului „ambigue și neclare”

  • 11 Septembrie 2015 18:25
Consiliul Europei și OSCE: Inițiativele de modificare a Codului Audiovizualului „ambigue și neclare”

Experții Consiliul Europei și OSCE califică drept ambigue și neclare cele două inițiative de modificare a Codului Audiovizualului, transmise spre consultanță de către autoritățile de la Chișinău.

Instituțiile internaționale vin și cu o serie de recomandări, menite să garanteze respectarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, concluzii care, potrivit oficialilor de la Chișinău, vor fi luate în considerare la examinarea modificărilor la Codul Audiovizualului în lectură finală.

Potrivit experților europeni, propunerile conținute în ambele proiecte de legi trebuie concepute mai bine, în conformitate cu principiile referitoare la drepturile omului. Conform standardelor europene protecția libertății de exprimare și a libertății de emisie trebuie să fie necondiționate, iar prevederile vagi și restrictive pot lesne echivala cu cenzura.  

Experții europeni și-au arătat îngrijorarea și față de intenția de a interzice radiodifuzorilor să  retransmită canale radio și TV care conțin emisiuni ce nu sunt produse în statele UE, precum și în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Potrivit avizului, aceste îngrădiri ale libertății de emisie ar trebui să urmărească scopuri legitime, care să fie necesare într-o societate democratică.

Consiliul Europei mai precizează că amendamentele ce vizează sancțiunile aplicate radiodifuzorilor nu trebuie să fie excesive, pentru a nu atenta la libertatea de exprimare, dar să fie proporționale cu infracțiunea.

În finalul avizelor, atât Consiliul Europei cât și OSCE propun ca modificările conținute în cele două proiecte de legi să intre în vigoare odată cu amendamentele ce se referă la transparența proprietarilor mass-media.

Parlamentul ar trebui să-și fundamenteze mai temeinic prevederile considerate neclare sau vagi de către experții europeni, a declarat pentru Radio Chișinău directorul Asociației Presei Electronice Vasile State.

”Ținând cont de preocuparea care există în Europa pentru pluralism expertizele tratează cu precauție încercarea de a impune restricții pentru a contracara propaganda rusească. Potrivit standardelor europene orice limitare trebuie să fie bine întemeiată. Pe de altă parte, europenii încurajează intenția de a remedia situația legată de retransmisia canalelor străine prin susținerea producției locale, ceea ce este de apreciat”, a declarat Vasile State.  

Concluziile și recomandările Consiliului Europei au fost transmise Parlamentului  spre examinare. Potrivit președintelui Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, acestea vor fi analizate, iar la adoptarea unei decizii finale se va ține cont de situația specifică în audiovizualul autohton și de interesele naționale ale Republicii Moldova.

Amintim că în Parlament au fost  înregistrate două inițiative legislative de modificare și completare a Codului Audiovizualului, unul înaintat de un grup de deputați PL și altul semnat de un grup de deputați PLDM și PD. După ce inițiativele au provocat mai multe discuții, s-a decis transmiterea acestora spre avizare Consiliului Europei și altor instituții specializate în expertiză. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău