Consiliul Europei, îngrijorat de reținerile din timpul mitingului opoziției de la Moscova

  • 06 August 2019 09:17
Consiliul Europei, îngrijorat de reținerile din timpul mitingului opoziției de la Moscova

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatović, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul mare de rețineri operate de forțele de ordine din Moscova la mitingul din 27 iulie - scrie Evropeiska Pravda.

Dunja Mijatović a publicat o scrisoare din 2 august adresată ministrului afacerilor interne al Federației Ruse, Vladimir Kolokolțev, cu privire la acțiunile întreprinse de forțele de ordine pentru a dispersa protestele preponderent pașnice desfășurate la Moscova pe 27 iulie 2019 și a recomandat autorităților ruse să se asigure că drepturile omului sunt respectate în timpul manifestațiilor. "Comisarul și-a exprimat îngrijorarea față de numărul mare de rețineri în timpul mitingului din 27 iulie 2019, rețineri care, potrivit martorilor oculari și apărătorilor drepturilor omului, erau, în mare parte, nefondate" - se arată în mesajul comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei.

De asemenea, Dunja Mijatović a atras atenția asupra utilizării excesive a forței de către ofițerii de ordine împotriva protestatarilor care nu au opus rezistență, dar și a jurnaliștilor prezenți la miting. Amintim că, pe 27 iulie, la Moscova a avut loc un miting de amploare împotriva deciziei autorităților din capitala rusă de a interzice mai multor membri ai opoziției să candideze la alegerile locale din septembrie. Poliția a folosit forța împotriva protestatarilor și a reținut peste 1.000 de manifestanți. Opozanții și activiștii ruși au reluat protestul pe 3 august, însă poliția a intervenit, din nou, împotriva manifestanților, reținând 828 de persoane.

În tot acest context, Ucraina critică decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a reprimi delegația rusă în cadrul organizației, atrăgând atenția asupra faptului că autoritățile de la Moscova oricum nu țin cont de recomandările Consiliului Europei și continuă să încalce drepturile omului.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău